Srpska pećina i njeno blago: Snežana sa sedam patuljaka i dvorana zmajeva VIDEO

Jedinstvena je po svom velikom ulazu, ali i po izuzetnom pećinskom nakitu. Ekspanzija korona virusa ove godine u Potpećku pećinu dovela je skoro deset puta više posetilaca nego prošle.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2020.

13:30

Srpska pećina i njeno blago: Snežana sa sedam patuljaka i dvorana zmajeva VIDEO
Foto: Printscreen / Prva

Osim što je pravi speleološki biser Srbije, ovaj lokalitet je i bogata istorijska riznica.

Ukoliko vas put nanese u selo Potpeć nadomak Užica nećete moći a da ne primetite ulaz visok preko 50 metara koji je najveći pećinski ulaz na Balkanu , do kog vodi čak 700 stepenika.

"Cvijićeva dvorana po Jovanu Cvijiću otkrivena je 1976. godine. Kao što vidite izuzetno bogato je ukrašena pećinskim nakitom", kazala je Nina Iloski turistički vodič.

Postoje tri vrste pećinskog nakita, a brojni speleolozi posetili su ovaj lokalitet a tokom svojih istraživanja bili su jako inspirativni u davanja imena nakitu.

Samo u Potpećkoj pećini možemo videti - palmu u saksiji, čika Ljubu i njegove mačke, bebu koja puzi, čeljusti krokodila, kamene zmajeve, sove.
Podeljena je na četiri dela - dvoranu pod kupolom, dvoranu zmajeva, Cvijićevu i zatim dvoranu koja se zove Snežana i sedam patuljaka.

Srpska pećina krije blago: Da biste do njega došli morate proći kroz - tunel slepih miševa FOTO

Za vreme turske okupacije bila je mesto u kom su se Srbi krili od Turaka. Kad bi neko preminuo sahranjivali bi ga tu u blizini, kako ne bi otkrili sklonište, a ostaci ovih ljudi su i pronađeni, pa izvađeni i dostojno sahranjeni. U unutrašnjosti se krije i mali oltar uklesan u steni, gde se naš narod tada molio Bogu.

Za ovu pećinu vezane su i brojne legende koje se prenose sa kolena na koleno. Prema jednoj od njih ovde su živela dva pećinska zmaja koja su čuvala čudotvorni izvor koji je, prema predanju, lečio nerotkinje. Kad je izvor presušio zmajevi su se skamenili, ali njihovi oblici su i danas vidljivi.

Najniže dvorane pećine su provereno lekovite jer imaju svojstva prirodne hiperbarične komore u kojoj se koncentracija kiseonika kreće čak od 33 do 40 odsto.

Opširnije u video materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: