Kako da sami organizujete putovanje kao profesionalac?

Ukoliko ste ove godine rešili da putujete negde, a želite da izbegnete planiranje sa agencijama i da to učinite u sopstvenoj režiji, donosimo vam 8 saveta kako da to učinite na "profi" način.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

12:00

Kako da sami organizujete putovanje kao profesionalac?
Foto: depositphotos/ photovlada

Ova godina je svima iznenađenje, naučili smo mnogo stvari a što se tiče putovanja, svi sa nestrpljenjem očekuju kraj pandemije i korišćenje pasoša.

Ako rešite da putujete bez angažovanja profesionalaca, uzmite u obzir naše savete.

1. Prvi korak, nekima najlakši jeste odabir destinacije

Možda već imate u glavi mesto koje želite da posetite čim prođe pandemija, ili samo imate produženi vikend pred sobom koji biste želeli da iskoristite. Inspiracije možete da pronađete svuda, na raznim portalima namenjenim putovanjima (poput ovog našeg), Instagram nalozima, Pinterestu, ili da poslušate savet nekoga ko je obišao destinaciju koja bi i vama ostala u sećanju.

U planiranju mesta koje želite da vidite trebalo bi da postavite sebi pitanja: Koliko vremena imam? Koja su moja interesovanja? Da li mi je potrebna viza? Da li je pravo godišnje doba za posetu nekom mestu?

Dakle sva ova pitanja dodatno utiču na odabir idealne destinacije, i to morate da uzmete u obzir.

Takođe, ukoliko mrzite gužve dobro obratite pažnju na kalendar događaja u željenom mestu, jer se može desiti da će u gradu baš u terminu koji vi gledate biti neki od događaja sa mnogo ljudi. Takođe ukoliko ste zimogrožljivi obratite pažnju i na temperaturu određenog grada: Recimo nemojte da izaberete Prag zimi, već sačekajte proleće.
Foto: depositphotos/scanrail
2. Odredite koliko će vaša poseta određenom mestu da traje

Danas, u svetu tehnologija postoje mnoge alatke koje mogu da budu od pomoći pri upoznavanju nekog grada. Recimo, Pinterest ili TripAdvajzer mogu biti od velike pomoći: Potrebno je samo da ukucate "top 10 stvari koje možete da radite u...", ili "top 5 muzeja", "šta raditi u...", stoga sve od navedenog može biti od koristi, jer tačno znate da li imate vremena za sve što ste hteli u nekom gradu ukoliko rezervišete smeštaj za desetak dana.

A takođe, odmah znate da li je neki grad za vas: Ukoliko u top deset stvari stoje vaša interesovanja, to je to - ostaje vam samo da se spakujete i čekate polazak.

Ako ništa od toga ne deluje korisno, uvek ostaje opcija guglanja "koliko dana provesti u...", gde možete da pročitate koliko vam je dana potrebno za obilazak određenog mesta.

3. Bukiranje leta

Dakle, odlučili ste na koju destinaciju želite da odete kao i koliko dugo želite da budete na tom mestu, sledeći korak je bukiranje karte. Ukoliko imate više slobodnih dana možete da tražite karte sa presedanjem: Dakle, em dobijate "gratis" obilazak još nekog grada, em će vaš let da bude jeftiniji.

Takođe, ukoliko ste odabrali mesto u blizini tačno možete da znate koliko vremena traje vožnja, pa možete dodatno da se opremite knjigama, muzikom... Voz, autobus ili vožnja kolima, nekada veću avanturu možete da imate na putu do destinacije, stoga dobro isplanirajte šta biste radili do dolaska na vaše mesti iz snova.
Foto:Depositphotos/pio3
4. Bukirajte smeštaj

Ako vam je smeštaj jako bitna stavka pri putovanju, onda se posvetite ovom koraku do najsitnijih detalja. Sve što biste inače pitali agenta sada pitajte direktno hotel, ili pretražite recenzije na internetu... Dobra stvar su i forumi gde možete iz iskustva drugih da odmah znate šta vas čeka u određenom smeštaju.

Takođe, cene uporedite na više mesta, birajte hotele ili privatni smeštaj koji su blizu grada, ili u neposrednoj blizini prevoza, te olakšajte sebi obilazak izabrane destinacije.

5. Napravite svoj raspored "dan po dan"

Ovaj korak ste već započeli ukoliko ste odredili vreme posete i prešli drugi korak, dakle videli ste koliko vam vremena treba da obiđete jedno mesto kao i stvari koje na njemu mogu da se vide. Sada obratite pažnju i zapišite sebi vreme otvaranja muzeja, restorana, pozorišta, cene karti, da li je potrebna rezervacija pri poseti nekoj atrakciji i drugo. Naš savet je da probate sa veb sajtom određenog mesta koje želite da vidite, a uvek su dobrodošle i besplatne pešačke ture koje mnogi evropski gradovi nude.

U tom slučaju možete da pitate vodiča za preporuku šta biste još mogli da uvrstite u svoj obilazak, a i ne postoji bolji način od upoznavanja nekog mesta od beskrajnih šetnji.
Foto: depositphotos/ massonforstock
6. Kupite osiguranje

Znate kako kaže Marfijev zakon "Sve što može da pođe naopako...", a naročito u današnje vreme kada još nismo sigurni šta nam sutra donosi bolje je imati neki vid osiguranja. Mnogi zanemare ovaj bitan korak, ali 1.000 ili dve koje neko misli da će da uštedi mogu zaista da budu od koristi u slučaju bilo kakve bolesti, a ne zaboravimo da nekad napuštamo i zemlju, te ne znamo koliko lekovi, ili bonički tretman mogu da koštaju.

U svakom slučaju osiguranje u slučaju da vam nestane kofer, ili izgubite pasoš zaista može da sačuva glavu.

7. Planiranje dolaska

Pošto ste prešli sve korake i sa nestrpljenjem očekujete datum polaska, ne zaboravite da organizujete dolazak na odabrano mesto. Dakle, ne želite da stignete na aerodrom a da ne znate adresu hotela, ili kojim autobusom možete da odete do neke lokacije. Ukoliko u grad stižete mnogo ranije od prijave u hotelsku sobu, pretražite zanimljive kafiće ili restorane u blizini, kofer uvek možete da ostavite na recepciji, a onda počnite sa upoznavanjem lokalnog stanovništva i samog mesta.

8.Uživajte u svom putovanju

Vaših pet minuta je došlo i sada zaista ne ostaje ništa drugo nego da uživate u zasluženom odmoru, a svakako da je osećaj još bolji kad znate da ste "odmor iz snova" napravili sami po svojoj meri.

Imate li nešto da dodate na ovu listu saveta? Kako vi putujete: Sami ili preko neke od agencija? Pišite nam u komentarima!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: