Japan - Tokyo Sky Tree, najviši toranj na svetu

"Nebeski toranj Tokija" (Tokyo Sky Tree) visine 634 metara, najviši je toranj na svetu i posle Burdž Kalife (Burj Khalifa) u Dubaiju, druga najviša zgrada na svetu.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2020.

16:00

Japan - Tokyo Sky Tree, najviši toranj na svetu
Foto: Ivana Dukèeviæ

Sazidan je 2011. i otvoren za posetu u maju 2012. Godine. Nalazi se u severnom delu kraja Rjogoku (Ryogoku), u blizini tokijskih beja gde vežbaju sumo rvači i veoma blizu centralnog tokijskog sumo stadiona.

Udaljen je 15 - 20 minuta pešice od reke Sumide, čiji se skoro čitav tok kroz Tokio i ušće u Tihi ocean vidi sa vrha tornja. Toranj je otvoren svakodnevno od 8 do 22 h, a ulaz u lift za vrh tornja nalazi se na četvrtom nivou velikog hola do kojeg se stiže spoljnim, pokretnim stepeništem.

Pre gradnje Tokyo Sky Tree, najviši toranj u Tokiju je bio Tokijski toranj (Tokyo Tower, 333 m), obojen u crveno-narandžastu boju i u obličju Ajfelovog tornja u Parizu.
Foto: Ivana Dukèeviæ
U poseti tornju, možete izabrati da se popnete do prvog nivoa (First observatory: ¥ 2060) ili drugog, najvišeg nivoa (Second observatory: dodatnih ¥ 1030 – cene u jenima su skoro iste kao u dinarima).

Cena za posetu Tokyo Sky Tree, višestruko je niža od cene za posetu prve najviše zgrade u Dubaiju, u koju se posetioci iz ovog razloga najčešće odlučuju za posetu nekom od nižih nivoa za koje je i cena niža.

U tom smislu, po ceni od 3500 dinara za tokijski toranj, moguće je popeti se na značajno viši nivo na drugu najvišu zgradu na svetu, sa čije se najviše platforme – dok hodate – čini kao da se pomalo ljuljate. Iako se na ulazu ponekad stvori gužva, red se veoma brzo kreće, a najveće gužve su najčešće za prvi nivo.

U slučaju velike gužve, možete se odlučiti i za specijalnu ulaznicu samo za strance, koja ogomućava ulazak u lift preko reda: Fast Skytree Single Ticket.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Redovi u Japanu veoma su dobro organizovani i mahom se prilično brzo kreću. Japanci su izuzetno časni i disciplinovani i niko neće pokušati da preskoči red da bi ušao pre nego što treba.

Dodatno, na listi najbezbednijih država na svetu, 126-milionski Japan nalazi se na visokom trećem mestu - odmah nakon zanemarljivo manjih Monaka i Islanda. U najmnogoljudnijem gradu na svetu - Tokiju (sa Jokohamom - 39 miliona), ali i ostatku zemlje broj ubistava, krađa i pljački na jednom je od najnižih nivoa na planeti.

Japanci su vaspitani da krađu smatraju patetičnim i sramotnim činom, te će svako i pri pomisli na nešto slično najverovatnije vrlo brzo odustati.

Postoji veliki broj slučajeva (video snimci na društvenim mrežama), gde su "glumci" za potrebe provere japanskog poštenja u skrivenim kamerama namerno "gubili" novčanike iz džepa pri prolasku pored lokalnih stanovnika, i od na primer trideset kratkih primera (u jednom konkretnom "eksperimentu") svih trideset puta bili potapšani po ramenu kako bi novčanik bio vraćen.
Foto: Ivana Dukèeviæ
I nama se u poseti Japanu desilo isto. Poznato je da u Japanu zaista možete nemarno ostaviti torbu na klupi, na ulici, i vratiti se nakon na primer jednog dana našavši je na istom mestu - netaknutu.

Kada se uverio da je ovo istina, jedan turista iz Kalifornije imao je simpatičnu opasku: U mojoj zemlji, ili bi nestala za par minuta, ili bi neko pozvao policiju da prijavi podmetnutu bombu u napuštenoj torbi!

Piše: Ivana Dukčević

Izvor: Knjiga, Internet i Facebook stranica "Umetnost putovanja"

Tekst i fotografije deo su internet stranice "Umetnost putovanja", zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: