Leto koje će ući u istoriju: Ko su "profiteri" krize?

Po alpskim selima se ovoga leta nisu šetkali azijski turisti sa selfi-stikovima. Kruzeri su uglavnom ostali privezani u lukama, a hoteli u Sredozemlju su zvrjali prazni. Leto 2020. godine je po mnogo čemu bilo posebno.

Izvor: DW

Sreda, 23.09.2020.

16:57

Leto koje će ući u istoriju: Ko su
Foto: Depositphotos / galitskaya

Statistike govore same za sebe: u junu i julu je svaki drugi hotel u Parizu ostao zatvoren, a u Luvru je bilo 64 odsto manje posetilaca nego obično. Avio-prevoznici su bili srećni što je početkom juna uopšte bilo moguće ponovo putovati po Evropi, ali i oni kukaju zbog loše sezone.

Tako je u avgustu 2020. na evropskim aerodromima registrovano 35 odsto manje putnika nego godinu ranije. Pandemija je pogodila čitavu turističku branšu, ali nijedan segment tako jako – kao kruzere.

Već na početku pandemije takozvani "vodeni džinovi" izbili su na loš glas kao "rasadnici virusa".

Nakon tromesečnog zaključavanja s početkom letnje sezone, kruzeri su počeli da isplovljavaju – sramežljivije nego inače. Kriza uzrokovana koronavirusom je za taj segment turizma očito postala egzistencijalna.

U branši čine sve da bi sprečili njen potpuni krah: ustanovljeni su strogi higijenski koncepti, a testiranje na kovid 19 pre ukrcavanja na brod, postalo je obavezni deo programa krstarenja.

Ali nove vesti pokazuju da brzi oporavak nije na vidiku. Tako je norveška agencija "Hurtigruten", koja organizuje kruzerske ekspedicije na Antarktik, otkazala sve ture do kraja godine. "Hurtigruten" je poslednjih sedmica dospeo u žižu javnosti zbog 70 zaraženih na kruzeru "Roald Amundsen".
Foto: GettyImages / Astrid Riecken / Stringer
Upoznaj domovinu da bi je više voleo!

Teško je, kada je u pitanju turizam, govoriti o "profiterima" krize. Ali definitivno ima i onih koji su relativno dobro prošli ovoga leta.

Nemački ekonomski institut za turizam pri Univerzitetu u Minhenu u svojoj studiji ukazuje na porast kamperskog turizma od 18 odsto u odnosu na, recimo, 2016. Nemci su ove godine rado kampovali – u sopstvenoj zemlji.

Broj registrovanih kampera je tako u 2020. porastao za 24 procenta u odnosu na prošlu godinu.

Upoznaj svoju domovinu da bi je više voleo, tako bi ukratko mogao da glasi moto leta 2020.

Mnogi turistički objekti zavisili su od domaćih turista, a oni su, s druge strane, manje-više bili prisiljeni da otkrivaju zaboravljene ili nikad otkrivene lepote svoga kraja. A kako kriza podstiče kreativnost kod ljudi, tako su rođene i neke nove poslovne ideje i pokrenuti novi biznisi.

U novom izdanju TV magazina Europeo pogledajte šta je leto 2020. značilo za noćne klubova i rejv-žurke u glavnom gradu Nemačke, kako su u austrijskim Alpima preživeli bez turista iz Azije, kakva budućnost čeka krstarenja ogromnim kruzerima i kako je Bihać zahvaljujući koroni dobio jednu novu turističku atrakciju…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: