Grčka bez sluha čak i za bolesne: "Uništili su sebi sezonu"

Vlada Grčke, osim što je odlukom o produženju zabrane ulaska u zemlju devastirala turizam na severu, uticala je i na one koji se tamo leče, a i na turističke radnike, objašnjava za B92.net Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije na Tasosu.

Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Sreda, 16.09.2020.

14:00

Grčka bez sluha čak i za bolesne:
Foto: depositphotos/ wirojsid

Nikolićeva već godinama živi i radi u Grčkoj, a kako kaže, za "odluku se ne može reći da je neočekivana, ali je svakako nejasna".

"Što se tiče odluke o zabrani ulaska našim građanima, odnosno o produžetku, na osnovu dosadašnjeg iskustva svi smo shvatili da Grci ne odlučuju na osnovu neke nama poznate logike", istakla je.

Sezona u severnoj Grčkoj je praktično završena, tako da je ovom odlukom samo stavljen katanac na hotele i apartmane. Ovih preostalih 15 dana, kako kaže, ne bi spaslo sezonu, ali bi bar malo značilo hotelijerima.

Ipak, grčka vlada za to definitivno ne mari, a i koji su razlozi za tako nešto za sada se samo nagađa.

"Mi smo zaista razočarani odlukama grčke vlade i kada su u pitanju turisti, ali i obični građani. Upropastili su sezonu, ostavili veliki broj sezonskih radnika bez posla, mnogo porodica bez prihoda za čitavu godinu. Što se tiče domaćih agencija i one imaju brojne probleme i velike prepreke da prevaziđu čitavu situaciju. Što je najgore, niko od nas ne zna još uvek šta će se desiti sa narednom sezonom jer je već sada očigledno da se turizam ne može tako lako oporaviti bar još godinu-dve dana", ocenila je Nikolićeva.
Foto: depositphotos / anyaberkut
Neki smatraju da će od pomoći koju su dobili od EU odvojiti značajna sredstva za hotelijere koji su pretrpeli velike gubitke ove sezone i da će im tako nadomestiti gubitak zbog ovakvih odluka. Kažu da se grčkoj državi više isplatilo da odvoji novac kao pomoć hotelima, nego da dozvoli da se virus nekontrolisano unese preko kopnenih granica jer bi lečenje i turista i lokalnog stanovništva, ali i karantin koštao više.

Drugi smatraju da se grčka vlada nije uopšte udubila u problematiku propale sezone na severu, jer su koncentrisani na turizam samo na jugu Grčke.

Sve u svemu, razloge za to što našim građanima nije dozvoljen ulazak u Grčku čak ni uz negativan test verovatno nećemo saznati.

"Ono što nas najviše rastužuje jeste to što su mnogi naši građani koji su se lečili u Grčkoj bili prinuđeni da prekinu sa terapijom, iako im od toga doslovno zavisi život. Među onima koji boluju od najtežih bolesti i ne mogu da nastave lečenje ima i dece", kaže Nikolićeva.

Ovom odlukom, kako kaže, pogođeni su i roditelji koji ne mogu da posete svoju decu, bake i deke koji nisu upoznali svoje unuke, ali i vlasnici apartmana koji nisu mogli da obiđu svoje nekretnine.

"Moramo da preživimo": 2021. godina opstanka

"Grčka ambasada ali i grčka vlada su ostale bez sluha za ovakve probleme. Naravno, najviše su nas pogodile priče ljudi koji su u nemogućnosti da nastave svoje terapije", objašnjava Nikolićeva.

Seničić: Katastrofa

Foto: depositphotos/ lucianbolca
U razgovoru za naš portal direktor Jute Aleksandar Seničić naglasio je da je sezona već pri kraju, pa takoreći ova odluka nema velikih posledica na agencije, odnosno sezona je već "katastrofalna", a Egipat i Turska ne mogu da nadomeste prihode koji obično stižu iz drevne zemlje Helade.

"Ne bi ovih 15 dana ništa značajno promenilo. Generalno imamo problem što ne možemo dole ni službeno da tražimo rešenja za novac koji je kod Grka i da dogovaramo sledeću sezonu", naglasio je direktor Jute dodavši da se ne nazire rešenje ovog problema.

Iz ambasade su nam i tim povodom rekli da se odluka o zabrani odnosi i na turističke radnike, te da je situacija koju imamo od početka jula nepromenjena.

Diplomatski izvori navode da su se pojedine zemlje članice, na čelu sa Grčkom, zalagale za to da se zbog poboljšane epidemiološke situacije građanima Srbije otvore granice EU, međutim kako Tanjug saznaje, to se nije desilo.

"Prevagnula je ocena da se situacija nije dovoljno stabilizovala, kako u Srbiji, tako i u EU", rečeno je nezvanično Tanjugu u Savetu EU.

Dodaje se da poslednje cifre o epidemiološkoj situacije u Srbiji, kojima Brisel raspolaže, idu "malo preko" EU kriterijuma od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Revizija liste trećih zemlja za slobodan ulazak u EU obavlja se svake dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: