Lončar ima poruku za sve koji se vraćaju sa letovanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je sve koji se vraćaju sa letovanja iz inostranstva, gde je sada mnogo više zaraženih koronavirusom nego u Srbiji, da budu odgovorni i ostanu nekoliko dana kod kuće kako ne bi izlagali riziku od zaraze ljude iz svog okruženja.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 15.09.2020.

14:00

Lončar ima poruku za sve koji se vraćaju sa letovanja
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ/bs

"Nemojte da žurite da viđate sa nekim, da se grlite i ljubite i da zarazite ljude oko sebe. Bili ste u mestima gde je svaki treći ili četvrti pozitivan na koronu. Verovatnoća da ste i vi zaraženi je velika", rekao je ministar novinarima posle sastanaka sa direktorima bolnica koje nisu u kovid-sistemu.

Lončar je naveo da razume ljude koji nisu mogli da izdrže da ne odu na more, ali da u povratku treba da budu odgovorni, da ostanu kod kuće nekoliko dana i ne izlažu riziku ljude oko sebe.

"Ne moraju mere da vam uređuju život, da li ćete nekom preneti koronu ili ne. Sačekajte zbog vas. Ako imate simptome, idite u kovid ambulantu, testirajte se. Ne idite na druženja jer je velika verovatnoća da i druge zarazite", zaključio je Lončar.
Foto: depositphotos/ Arsty
Napeto u studiju: "Ustaću i otići, opet mi Srbi ispadamo najpametniji narod" VIDEO

Odluka o samoizolaciji naših građana po povratku iz inostranstva, pa i iz Crne Gore, koja bi trebalo da bude doneta sutra, neće biti politička, već će biti doneta u cilju zaštite zdravlja građana Srbije i našeg zdravstvenog sistema, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je naglasio da u medicini i zdravstvu ima vrlo malo ima prostora za politiku, i da će sve odluke biti donesene isključivo u interesu građana Srbije.

"Apsolutno se ne mešamo u unutrašnje stvari drugih država, gledamo ono što se dešava u našem dvorištu, a ne dozvoljavamo ni drugima de se mešaju u naše dvorište. Poštujemo volju građana Crne Gore, želimo najbolje odnose s njima", naglasio je Lončar za Prvu televiziju i naglasio da odluka o samoizolaciji, ako bude donesena, neće biti političke, već medicinske prirode.

On je zamolio građane koji dolaze iz rizičnih područja, a prema podacima, ima ih oko 75.000, da ne žure da se vide s rođacima i prijateljima, već da smanje kontakte, sačekaju nekoliko dana i vide da li će imati neke promene zdravstvenog stanja, zbog sebe, zbog drugih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: