"Mnogi turisti napustili su Halkidiki": Da li je Grčka spremna za Srbe?

U iščekivanju odluke o otvaranju granica Grčke za naše državljane, proverili smo kakvo je stanje na omiljenim letovalištima. Pitanje koje se nameće jeste, ima li nade za more u septembru?

Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Petak, 28.08.2020.

11:47

Foto: Depositphotos / anyaberkut

"S obzirom na to da su do 31. avgusta na omiljenom srpskom letovalištu obavezne maske i napolju i u zatvorenim prostorima, mnogi grčki turisti su napustili Halkidiki pa je sada sve poprilično prazno", kaže Ana Nikolić, koja već godinama živi i radi u turizmu na grčkom ostrvu Tasos.

Na Halkidikiju, tačnije na Sitoniji, gde se nalazi u poslednja četiri dana, nije bilo zaraženih, ali kako naglašava "veliki broj slučajeva u Solunu dovodi se u vezu sa letovanjem na Halkidikiju".

To će sigurno dodatno doprineti stabilnosti epidemiološke situacije u ovom mestu, a kako se nada, "očekuje da se mera o ukidanju maski ukine 31. avgusta".
Foto: Depositphotos/ samot
Mnogi naši turisti se nadaju da će granice da se otvore od 1. septembra, ali kako naglašava, ako se to i desi, negativan test će biti obavezan. Takođe ova mera, ukoliko je tamošnje vlasti usvoje, važiće i za decu koja su rođena pre 2011. godine.

Ukoliko se ne otvore granice, većina hotela će se zatvoriti, a sezona će se praktično završiti 1. septembra

Što se mera tiče, one se, kako kaže, uglavnom poštuju.

"I turisti i lokalno stanovništvo nose maske, a nekoliko kafića i klubova je dobilo kazne od 10.000 do 30.000 evra za prekomeran broj gostiju", opisuje Nikolićeva trenutnu atmosferu u drevnoj zemlji.

Da li će Srbi pojuriti ka grčkoj granici: Šta nas čeka?

Broj obolelih u Grčkoj se povećava, a u određenim delovima zemlje pooštravaju se mere usled pandemije koronavirusa, stoga je pitanje i koliko naših turista je spremno da preuzme rizik i počasti sebe odmorom u ovoj godini, koju je obeležila globalna pandemija.

Takođe, dosta turista je svoj odmor već iskoristilo u Turskoj, Egiptu, BiH, Albaniji, pa u poslednje vreme i u Crnoj Gori. Sve i da Grčka zaista otvori granice ubrzo, pitanje je kakvo će stanje biti tamo, da li su oni spremni za "restart turizma", kao i to koliko naših turista u septembru može, a i koliko ih je spremno da odu put Grčke.
Foto: Deposithphotos / lucianbolca
Da li je realno očekivati da se granice otvore?

Budući da poslednjih dana čitamo ohrabrujuće vesti o stanju u Srbiji, kao i da se epidemiološka situacija zaista poboljšala, nameće se pitanje, zbog čega još nisu otvorene granice.

Ono što znamo jeste da Grčka treba da saopšti da li će biti produžene mere zabrane ulaska u tu zemlju za građane određenih zemalja, među kojima je i Srbija.

Međutim, ono što mnoge zabrinjava jeste trenutno aktuelno stanje u Grčkoj. Kako navodi Makedonska informativna agencija, grčki zamenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardaljas danas će na konferenciji saopštiti da li će veći deo odluka grčke vlade koje se odnose na turiste i turizam, kao i na zabranu ulaska u tu zemlju građanima određenih zemalja, ostati na snazi.

Podsetimo, Grčka je produžila zabranu ulaska u tu zemlju državljanima trećih zemalja, u koje spada i Srbija, do 31. avgusta, na osnovu odluke ministara civilne zaštite, zdravlja i unutrašnjih poslova, potvrđeno je za B92.net.

Mera predviđa privremenu zabranu za ulazak u Grčku svim državljanima trećih zemalja na svim graničnim prelazima Grčke, odnosno drumskim, aerodromskim, morskim i železničkim, zbog preventivnih razloga zaštite zdravlja od dodatnog širenja koronavirusa na grčku teritoriju.

Da li planirate da idete u Grčku ako se otvore granice? Pišite nam u komentarima!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: