Španija: Ronda – gradić na steni, u srcu Andaluzije

Sunce i letnja vrelina, bela sela na vrhovima brda i napuštene crne metalne konstrukcije - reklame koje iz daleka liče na nepomične prave bikove, pravilni zasadi najvećih maslinjaka na svetu i rasute plantaže badema, tipična su slika najtoplijeg – centralnog dela Andaluzije.

Izvor: B92

Subota, 15.08.2020.

16:00

Španija: Ronda – gradić na steni, u srcu Andaluzije
Foto: Ivana Dukèeviæ

U srcu Andaluzije - na nadmorskoj visini od 750 metara, nalazi se gradić Ronda, koji tokom letnje sezone svakog dana poseti priličan broj znatiželjnih turista.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Najveći broj njih u okviru izleta, letujući na obali Kosta del Sol. Razlog posećenosti Ronde leži ponajviše u samom položaju gradića, čiji se krajolik može svrstati u svojevrsno čudo prirode.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Čitav grad smešten je na vrhu dve impozantne, izuzetno visoke i prostrane krečnjačke stene, sa kućama tik do ivice koje gotovo da vise nadomak provalije visine oko sto dvadeset metara.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Nalik grčkim Meteorima, samo se umesto jednog manastira ovde na dve ogromne stene smestio čitav grad, a između njih - most Ponte Nuevo (sazidan 1793) koji ih povezuje. Posmatranje bezdana ispod mosta, na dubini od preko stotinu metara jedna je od glavnih atrakcija Ronde. U provaliji, u kanjonu El Taho (El Tajo) sa nedovoljnom količinom vode bori se polupresahla rečica Gvadalevin (Guadalevin).
Foto: Ivana Dukèeviæ
Popularnosti Ronde doprineli su Ernest Hemingvej i Orson Vels, koji su jedno vreme proveli u gradiću pišući i šireći glas o njegovoj specifičnoj lepoti. U legendarnom romanu "Za kim zvona zvone", Hemingvej je opisao događaj iz Španskog građanskog rata koji se po njegovoj zamisli odigrao u Rondi.
Foto: Ivana Dukèeviæ
U novijem od dva dela Ronde, u neposrednoj blizini mosta Puente Nuevo nalazi se čuvena korida Plaza de Toros de Ronda, ili Plaza la Tradicional Corrida Goyesca iz 1784. godine, najstarija kružna korida Španije još uvek u upotrebi i jedna od tri najznačajnije u Španiji. Veliki ljubitelj koride, Hemingvej je i iz ovog razloga voleo Rondu.
Foto: Ivana Dukèeviæ
Neki se možda sećaju dve "opasne" Španjolke, članice pop grupe "Azucar Moreno", koje su 1990. u Zagrebu pesmom "Bandido" predstavljale Španiju na izboru za Pesmu Evrovizije. Institucija romantičnog bandita – odmetnika koji su harali južnom Španijom tokom XIX veka, ponegde je još uvek živa.
U Rondi postoji muzej ove neobične tematike (Museo del Bandolero), sociološkog fenomena nekadašnje Andaluzije koji čuva sećanje na "bandolerose" - krijumčare, hrabre lopove i drumske razbojnike, kao i romantične legende koje su o njima stvorili zapadni pisci koji su tokom XIX veka putovali ovim krajevima. Piše: Ivana Dukčević

Izvor: Knjiga, Internet, Instagram i Facebook stranica "Umetnost putovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: