"Vazduh niko ne može da nam uskrati"

Neizvesna epidemiološka situacija uticala je na turiste da miris mora zamene borovinom i svežim planinskim vazduhom. Letnja sezona na Zlatiboru uspešno odoleva krizi turizma, a iz Turističke organizacije kažu da su u avgustu skoro svi kapaciteti unapred rezervisani.

Izvor: B92

Nedelja, 09.08.2020.

14:07

Foto: Printscreen / Prva

Svaka generacija posetilaca na Zlatiboru ima šta da vidi: Od kupališta - pa do lokaliteta sa kulturnim i prirodnim bogatstvima.

"Vazduh niko ne može da nam uskrati", "zabavni parkovi, igraonica, mnogo sadržaja za decu", "gostoprimstvo, ljudi, priroda, vazduh, mir", samo su neki od komentara ljudi koji se trenutno nalaze na Zlatiboru.

U drugoj polovini jula skoro svi kapaciteti su bili popunjeni, a trenutno tamo boravi oko 26.000 turista. Usred mera zaštite od koronavirusa svi koncerti na Kraljevom trgu su otkazani, ali to nije sprečilo turiste da pronađu zanimljive sadržaje.

Vladimir Živanović, direktor Turističle organizacije Zlatibor kaže da turiste "pronalaze na nekim skrivenim mestima", koja su do skoro samo lokalnom stanovništvu bila poznata.

Sve je veće interesovanje za duge šetnje u prirodi i sportske aktivnosti. U planu je i da se napravi još biciklističkih staza, a uskoro će biti gotova i promenada na trgu, kojom će turisti dobiti još kilometara za pešačenje.

"Oni sada upoznaju Zlatibor iz jedne druge perspektive, iznajmljuju biciklove, kvadove jašu konje", kaže Živanović za TV Prva.

Omiljeno mesto za rekreaciju na otvorenom je Ski centar "Tornik", koji u letnjoj ponudi ima brojne sadržaje. Kada se turisti umore od sportskih aktivnosti na red dolaze i kluturni sadržaji.

Nedaleko od Zlatibora nalazi se muzej na otvorenom, staro selo Sirogojno, koji se prostire na površini od 5 hektara, što je sasvim dovoljno da turisti održe socijalnu distancu.

Postavku muzeja obuhvata niz objekata koji su činili tradicionalni oblik života i porodičnu zadrugu.
"Karakteriše ga pre svega, zlatiborska brvnara. To je glavna kuća sa strmim krovom i kafićem", kaže Svetlana Ćaldović, direktorka muzeja.

Zbog epidemološke situacije letnji program starog sela će se emitovati na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: