"Dozvoliti srpskim turistima ulazak uz test"

Turistička organizacija Budve saopštila je da turistima iz Srbije treba da se omogući dolazak sa Elisa serološkim testom ili ECLIA testom. Iz ove organizacije naglašavaju da mora ozbiljno da se razmišlja o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način, "bar u jednom delu pomoći turističkoj privredi i građanima koji se oslanjaju na turizam".

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2020.

10:07

Ilustracija/Foto: depositphoto/karnizz

"Od posebnog značaja je liberalizacija preventivnih mera za dolazak gostiju iz Srbije, a smatramo da bi najadekvatnije bilo primeniti principe koje smo uspostavili sa Bosnom i Hercegovinom. S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, npr. može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom", navodi se u saopštenju Turističke organizacije opštine Budva.

Turisti iz Rusije tokom 2019. godine su bili najbrojniji po broju dolazaka i broju noćenja u Budvi, dodaje se u saopštenju, te navodi "da u potpunosti podržavamo odluku Nacionalnog koordinacionog tela da se gostima sa ovog značajnog emitivnog tržišta dozvoli ulazak u našu državu bez ikakvog ograničenja".
Ilustracija/Foto: depositphotos/vlad_star
"Očekujemo da se u što kraćem vremenskom roku, s obzirom na to da turistička privreda već trpi ogromne finansijske gubitke, o čemu nas svakodnevno obaveštavaju, otvore granice i za dolazak individualnih gostiju iz Ukrajine, koja ima manji broj zaraženih u odnosu na Rusiju", navode iz TO Budva i naglašavaju da su prošle godine, gosti iz Rusije u ukupnom broju ostvarenih dolazaka učestvovali sa 24 odsto, dok je njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja čak 34 odsto.

Turistička sezona 2020, smatraju u TOB-u, ni u jednom segmentu se ne može da se poredi sa prethodnim godinama, ali sada, početkom avgusta, uz sve poštovanje mera i preporuka nadležnih institucija o prevenciji i suzbijanju epidemije koronavirusa, "moramo ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom delu pomoći turističkoj privredi i građanstvu koje se umnogome oslanja na dobru turističku godinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: