Krenuli letovi: Ovde sezona traje do novembra

Iako je ova zemlja i ranijih godina bila popularno turističko odredište, ove sezone potražnja ja velika s obzirom na to da je jedna od retkih gde su granice za turiste otvorene.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2020.

12:42

Krenuli letovi: Ovde sezona traje do novembra
Foto: Depositphotos / slava296

Er Srbija obavila je danas, prvi čarter let u ovoj letnjoj sezoni do popularnog egipatskog letovališta, Hurgade.

Nacionalna avio-kompanija intezivno radi na normalizaciji čarter saobraćaja i do sada je ugovoreno 16 letova do Hurgade i jedan do Šarm el Šeika, a uskoro se očekuje organizacija i dodatnih letova do Hurgade.

Da je potražnja velika, potrvdili su nam iz jedne beogradske turističke agencije.

"U ponudi imamo Egipat, direktnim čarter letom Air Serbia na 7,10 i 14 noćenja. Od pre 2 nedelje krenula je zaista velika tražnja koja je i nas iznenadila s obzirom na epidemiološku situaciju u Srbiji i generalno otežane okolnosti za putovanja. U našoj ponudi za sada je Hurgada, a pošto sezona u Egiptu traje do novembra, postoji mogućnost da ćemo leteti i do Šarm El Šeika", kažu za B92.net.

Nema zabrane za ulazak stranih državljana

Našem tržištu su, kako ističu, veoma poznati kvalitetni all inclusive hoteli tako da je tražnja usmerena ka dobro poznatim rizortima.

Polasci su veoma česti, i u ovom momentu Egipat je, kako objašnjavaju, najpovoljnija opcija za letovanje
Foto: Depositphotos/ Patryk_Kosmider
U Egipat možete ući bez karantina, nije vam potreban ni pcr test, a kako objašnjavaju iz beogradske turističke agencije, "na destinacijama se maksimalno poštuju bezbednosni protokoli i sa destinacije nemaju negativnih iskustava do ovog momenta".

"U ponudi imamo Egipat, ali ga radimo kao subagenti, a ove godine imamo specijalne popuste i veliku ponudu hotela u Egiptu", kažu iz još jedne turističke agencije.

"Letova za Egipat ima od 17. jula ove godine, a od danas kreću čarteri Er Srbije, sve zajedno je to oko 30 odsto od očekivanog jer smo ove godine planirali rekordan broj putnika u Egiptu, rukovodeći se prošlom sezonom", kaže za naš portal Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Interesovanje, kako kaže, postoji i to dosta veliko s obzirom na to da je broj mesta limitiran, iako za turističke agencije ceo taj posao sa Turskom i Egiptom čini tek 5 odsto ukupno planiranih putovanja, u odnosu na broj putnika od prošle godine.
Ilustracija-Foto: Deposithphotos / Givaga
Turska, Egipat, Albanija i BiH su jedine zemlje gde ovog trenutka naši građani mogu da putuju bez karantina i PCR testa.

U Egiptu je, kako objašnjava, situacija dosta dobra: Na ulasku se meri temperatura i samo oni koji imaju povišenu idu na PCR testiranje.

"Do sada niko od naših putnika nije ni testiran. Hoteli su morali da ispune izuzetne kriterijume da bi dobili dozvolu da mogu da primaju goste, čak 50 odsto kapaciteta čuvaju za eventulanost da gosti koji bi bili pozitivni budu u karantinu u tom odvojenom delu hotela", istakao je predsednik Jute.

Opisujući situaciju tamo, podvlači da je usluga all inclusive, sa švedskim stolom gde imate tzv. pomagače - konobare koji vas uslužuju, a čeka se u uređenom redu sa socijalnom distancom.

"Maske se nose samo u zatvorenim prostorima, dok u hotelima nije obavezno ukoliko se drži distance, plaže normalno funkcionišu i za sada se sezona odvija normalno. Slično je i u Turskoj za koju takođe vlada veliko interesovanje zbog limitarong broja mesta", zaključio je.
Foto: GettyImages / Chris McGrath / Staff
Iz Udruženja turističkih agencija Srbije za B92.net kažu da su se turisti okrenuli ka Egiptu i Turskoj:

"Interesovanje raste, naravno da nije kao u sezoni 2019. Turista što se tiče ove godine ima u sve većem broju. Po podacima Turskog Ministarstva zdravlja u Antalijskoj regiji već 2 i po meseca nema zaraženih zvanično. Postoje mere u smislu da se mere temperature po hotelima, postoje termalne kamere, svakog dana se dezinfikuju sobe i ceo hotel. Higijena je na maksimumu", kažu iz Utas-a.

U restoranima su, kako kažu obeležena mesta gde gosti mogu da sede, a na plažama su ležaljke udaljene na 1.5m od druge.

"Nažalost, nema animacije po hotelima jer su zabranjena grupna okupljanja - nema fitnesa, grupnih sportskih aktivnosti a ni žurki. Što se tiče Egipta, situacija je slična, ali je interesovanje turista koji su se odlučili za ovu destinaciju manje nego za Tursku. Za sada pritužbi putnika i agencija - nema", rekli su u razgovoru za naš portal. Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije režim ulaska u Egipat, isti je kao i ranije.

"Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. Nije potreban test. Postoji mogućnost da se "turističke vize" izdaju pri dolasku na aerodrome u Hurgadi, Masr Alamu i Šarm el Šeiku. Ovaj režim se odnosi na turističke destinacije. Kairo nije u ovoj grupi, već je pre dolaska neophodno pribaviti ulaznu vizu u DKP Egipta u Beogradu", navodi se u saopštenju.

"Državljani Srbije dolaskom u turističke destinicaje u regiji Crvenog mora popunjavaju posebni obrazac i meri im se telesna temperatura. Lica sa simptomioma se upućuju u karantin", navodi se na sajtu Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: