Tajna Bačke: Zašto je ovo jezero roze boje?

Između Subotice i Bačke Topole nalazi se roze jezero u banji Pačir koje niti je najdublje, niti najveće, ali je zbog svoje boje jedinstveno na severnoj hemisferi.

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 27.07.2020.

11:29

Tajna Bačke: Zašto je ovo jezero roze boje?
Foto: Printscreen / Prva

Slano, termalno i lekovito jezerce neobične roze boje kakva krasi samo retka, egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika, priroda je podarila i selu Pačir u opštini Bačka Topola, čiji su meštani sami napravili termalnu i lekovitu banju u koju stižu gosti iz cele Bačke i iz prekograničnih mađarskih opština.

"Mnogo lekovitih, odnosno mineralnih materija ima, zato je ova voda toliko lekovita. Litijum, joda, brom, parafin... Sve te materije u dodiru sa sunčevim zracima daju ovu boju, i po tome je ova banja poznata", kaže za TV Prvu Oto Nađ, predstavnik mesne zajednice Pačir. Od Urala na istoku do obala zapadne Francuske, od Sredozemnog mora pa sve do Laponije, u čitavoj Evropi ovo nećete naći, mi smo jedini u Evropi koji imamo jezero roze boje.

Voda koja je u jednom trenutku purpurna, u drugom prozirna a u trećem roze boje, slana je poput morske. Dolazi sa dubine od 1.400 metara, a u januaru ovde se kupaju i labudovi. Tokom leta temperatura vode je 29 stepeni. Kapacitet banje je oko 1.000 gostiju, rekao je Nađ i podsetio da je virus uveo nova pravila, koja se striktno poštuju, zbog čega je kapacitet više nego prepolovljen.

Čini se da je ova banja pokrenula čitav turizam u selu:
"Prave se apartmani, nekretnine se prodaju, seoski turizam je počeo da se razvija", optimističan je Nađ.

Ovo je raj za sve one sa dermatološkim problemima, ali svakako da je destinacija koja je pogodna i za kratak beg iz grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: