Srbi ne odustaju od letovanja: 22 kilometra morske obale rešenje za zatvorene granice

Čini se da je odluka BiH da državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u ovo zemlju, dovela do toga da Neum postane prava turistička atrakcija ove godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2020.

12:43

Srbi ne odustaju od letovanja: 22 kilometra morske obale rešenje za zatvorene granice
Foto: Depositphotos / jana_janina

Savet ministara BiH je odlučio da otvori granice za sve susedne zemlje, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Za državljane drugih zemalja za ulazak u BiH je potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati, a otvoreni su i aerodromi u BiH.

Naši državljani prepoznali su Neum, kao jedno od retkih mesta kojeg se, u vreme pandemije, možemo domoći sa srpskim pasošima. Još su u junu srpski turisti krenuli ka ovoj "kovid free" destinaciji, a sudeći po popunjenosti kapaciteta, ovog leta more u BiH postaje glavna atrakcija.
Foto: Depositphotos / pixeldreams
Uokvirena sa svih strana hrvatskom morskom obalom, ova obala ima samo 22 kilometra morske obale, što je čini drugom najmanjom obalom na svetu, odmah nakon Monaka, a na njoj leži jedan jedini grad, mali Neum.

Neum je grad u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na Jadranskom moru, i jedini je izlaz Bosne i Hercegovine na Jadran.

Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 70 km, od aerodroma Dubrovnik 90 km, od Mostara 70 km, od železničke stanice Ploče i Metković po 30 km. Nalazi se naspram poluostrva Pelješac.

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cene smeštaja i životnih namirnica, kao i manja gužva, a u jeku sezone obično može da se nađe noćenje za 10 evra.
Foto: Depositphotos / jana_janina
Što se cena tiče, privatni smeeštaj može se naći ukoliko ste spremni da platite od 20 do 40 KM po krevetu (10 do 20 evra).

S druge strane, cene u hotelima uglavnom su 80 KM po osobi (40 evra), i to na bazi polupansiona.

U odnosu na isti datum prošle godine, tamo boravi 500 gostiju više i to u hotelima. Rekla je to za Dnevni avaz Ankica Bogdanović iz Turističke organizacije Neum, istakavši da su skoro svi hotelski kapaciteti popunjeni, dok je u privatnom smeštaju popunjenost 80 odsto.

"Za vikend je to bilo i 95 odsto, a naročito dobru popunjenost beleže privatnici uz more. I tu se još može naći mesta, a dosta slobodnih kapaciteta imaju objekti iznad magistrale", objasnila je.

Ovog leta, ovo more tek postaje glavna atrakcija, pa su tamošnji hotelijeri s razlogom brinuli da li će imati kapaciteta da smeste sve goste.
Foto: Depositphotos / khurrammumtaz
Srednje mesečne temperature mora na površini kreću se oko 13 stepeni u januaru do 29 u julu i avgustu. Povoljni klimatski uslovi omogućuju, pored kupanja i sunčanja, gotovo tokom 7 meseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski vazduh, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi itd.

Klima u Neumu je mediteranska, sa dugim i vrućim letima i kratkim blagim zimama. Srednja godišnja temperatura je 16 stepeni, a Neum spada u najtoplije gradove BiH uz Trebinje i Mostar.

Neum ima oko 260 sunčanih dana godišnje, a turistička ponuda ovog malog letovališta proteže se i na arheološka nalazišta, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu svojih restorana i taverni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: