Građani Srbije i dalje na "crnoj listi": Hoćemo li proći svih 9 "krugova pakla"?

Iako su iz Grčke stigle vesti da će u ovu državu od 15. jula moći da se uđe samo sa PCR negativnim testom ne starijim od 72 sata, ne zna se da li će rampa za naše građane ipak ostati spuštena bar još u naredne tri nedelje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2020.

13:21

Građani Srbije i dalje na
Foto: Depositphotos / anyaberkut

To bi trebalo da znači da naši građani ni sa negativnim PCR testom neće moći na letovanje u Grčku. MInistar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je za B92.net da se ne zna još ni da li će građani Srbije od 1. avgusta moći na letovanje.

"Predsednik udruženja hotelijera Grčke je upravo na televiziji Open izjavio da se hotelijeri spremaju za 2021. jer se sezona smatra propalom i nepovratnom. On je izjavio da mu je potvrđeno da se granice definitivno ne otvaraju 15. jula, a ništa se ne zna šta će biti posle 30.jula, kada ce doci do nove procene stanja" , navode na Fejsbuk grupi "Live from Greece".

Početkom ovog meseca našim državljanima zabranjen je ulaz u drevnu zemlju Helade upravo do 15. jula, a prema najnovijim informacijama, rampa će za naše građane ipak ostati spuštena bar još u naredne tri nedelje.

"Iz Ministarstva spoljašnih poslova Grčke su nam malopre telefonom rekli da odluka nije zvanična i da postoje šanse i da se otvore granice za Srbe, ali šanse nisu velike. Obavestiće javnost o odluci 15. jula", piše na Fejsbuk strani Nikana.gr.

Ranije ovog meseca grčke vlasti su istakle da su zabrane već uvedene za putnike iz Srbije, koji više ne mogu ni avionom da dođu u Grčku, ali rekli su i da nije isključeno moguće proširenje "crne liste".
Foto: Depositphotos/wildman
Grčka vlada saopštila je da je spremna da preduzme nove mere protiv koronavirusa, koje bi mogle da uključe zabranu ulaska državljana zemalja koje su teško pogođene ovom pandemijom, prenosi lifo.gr.

Vlada je saopštila da je porast "uvezenih slučajeva" umeren i kontrolisan u ovom trenutku, ali da najveći problem predstavlja uvoz slučajeva preko kopnenih granica, "naročito zbog eskalacije koronavirusa na Balkanu".

Podsetimo, grčke zdravstvene vlasti u velikoj su pripravnosti, nakon što su zabeležena ukupno 103 slučaja kovid-19, od kada je zemlja otvorena za masovni turizam 1. jula.

Stručnjak za zarazne bolesti profesor Nikos Šipsas upozorio je da dolasci preko severnih granica Grčke i iz zemalja sa velikom stopom infekcije koronavirusom, kao i okupljenje u barovima, može da uništi izuzetan napredak zemlje u pogledu suzbijanja koronavirusa.

"To je značajna opasnost za Grčku", rekao je Šipsas, govoreći za grčku televiziju Skai.

Podsetimo, od 6. jula građanima Srbije opet je onemogućeno da uđu u Grčku zbog pogoršanja epidemiloške situacije u našoj zemlji i većeg broja novoobolelih od koronavirusa. Ulazak nije dozvoljen do 15. jula, kada bi ova odluka trebalo da bude ponovo razmatrana, a obustavljen je i avio - saobraćaj iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: