Detaljna procedura: Šta ako dobijete koronavirus dok ste u Grčkoj?

Grčka Nacionalna organizacija za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja Grčke, izdali su smernice i jasno dale uputstva koja je procedura u slučaju zaraze koronavirusom dok ste na letovanju.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2020.

09:35

Detaljna procedura: Šta ako dobijete koronavirus dok ste u Grčkoj?
Foto: Depositphotos / kindernayfoto@gmail.com

Prvog dana kada je Grčka otvorila vrata za turizam, ukupno je testirano 5.889 osoba, a rezultati za 3.611 su do sada izašli. Od toga, njih 11 ih je bilo pozitivno, navodi se u petak u televizijskom izveštaju ERT1.

Zdravstvene vlasti nazivaju ove slučajeve koronavirusa "uvezenima", a zaražene osobe idu u karantin.

Ali šta će se dogoditi ako dobijete kovid-19 dok ste na odmoru u Grčkoj, odnosno simptome pokažete tek nakon par dana letovanja? Prema smernicama koje su izdale Nacionalna organizacija za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja Grčke, primenjuju se sledeći postupci:

- Kada se posetilac oseća loše, on obaveštava menadžera hotela koji potom obaveštava partnerskog lekara (u velikim hotelima), lokalnog lekara ili ako lekar nije dostupan, posetilac će biti upućen zdravstvenoj ustanovi u koju će biti prebačen.

- Ako pacijentu treba hitna nega, biće prebačen u najbližu zdravstvenu ustanovu kao "pacijent pod sumnjom da je zaražen koronavirusom“. Ako je slučaj ozbiljan i zdravstveni centar ne može da pomogne, pacijent će biti prebačen putem službe hitne pomoći u najbliži referentni centar, gde će mu dalje biti ukazana pomoć i rađeni testovi.

- Ako su simptomi blagi, obaviće se ispitivanje na kovid-19.

- Nakon testiranja, pacijent sa blagim simptomima mora ostati u svojoj sobi dok ne stignu rezultati. Nije dozvoljen kontakt sa hotelskim osobljem tokom ovog perioda, a ako je to apsolutno neophodno, jedan član hotelskog osoblja biće dodeljen isključivo toj sobi.

- Ako je rezultat testa pozitivan, zdravstveni menadžer hotela službeno će prijaviti slučaj na svojoj internet liniji (1135) i upisati ga u registar Nacionalne organizacije za javno zdravlje. Pacijent će nakon toga morati da se izoluje kao potvrđeni slučaj kovid-19 u posebnom karantinskom hotelu ili će biti prebačen u određenu bolničku jedinicu ako su simptomi jaki.

- Ako je ishod negativan, hotel ili odredišni lekar dobiće instrukcije za dalje lečenje i uputstva.

- Sve površine hotela koje se koriste biće dezinfikovane prema posebno ustanovljenim pravilima.

- Svi koji su u kontaktu sa zaraženom osobom (član porodice, partner, prijatelj) biće dužni da daju informacije o svojim aktivnostima, nose masku u svakom trenutku i pridržavaju se higijenskih pravila.
Foto: Depositphotos/ ersler
Ako dođete u bliski kontakt sa potvrđenim slučajem kovid-19:

Smernice govore da će, ukoliko gost ili zaposlen u hotelu stupi u kontakt sa potvrđenim slučajem koronavirusa, od njih biti potrebna samoizolacija, da ne koriste javne ustanove, da jedu u svojoj sobi i prate postupak opisan gore.

I na kraju, putnicima se savetuje da često peru ruke, ne diraju lice, nose masku kada je to potrebno, održavaju socijalno distanciranje, i prate vesti o pandemiji.

Gore navedene smernice izdala je Nacionalna organizacija za javno zdravlje i podložne su promenama u zavisnosti od toka pandemije koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: