Crno im se piše: Hrvatsku posetilo 70 odsto manje turista

U Hrvatsku je u prvih šest meseci ove godine došlo 1,6 miliona turista, koji su ostvarili 7,6 miliona noćenja, što je oko 30 posto od prošlogodišnjeg rezultata u istom periodu, dok je nešto bolji postotak od 32 posto prošlogodišnjih noćenja ostvaren u junu, rekao je za Hinu direktor HTZ-a Kristijan Staničić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.07.2020.

10:57

Crno im se piše: Hrvatsku posetilo 70 odsto manje turista
Foto: depositphotos/anshar

Stančić smatra da s obzirom na situaciju usled korona virusa Hrvatka može biti zadovoljna ostvarenim turističkim prometom, koji je i na tragu planiranog.

“Važno je da od 1,6 miliona turista koji su od početka ove godine boravili u Hrvatskoj nismo imali nijedan slučaj zaraze turista", kaže Staničić.

Domaći su turisti u prvoj polovini ove godine ostvarili 31 posto od ukupnih noćenja, što je najviše među svim tržištima i retkost u poslednjih više od deset godina.

Strani su turisti ostvarili 69 posto od ukupnih noćenja, pri čemu najviše ili 26 posto Slovenci, potom 25 posto Nemci, te Austrijanci devet posto, a turisti iz BiH i Češke po sedam posto.

Po vrstama smeštaja najviše noćenja ili 73 posto turisti su ukupno ostvarili u komercijalnom smeštaju, od čega u objektima u domaćinstvu 30 posto, u hotelima 20 posto, a u kampovima 16 posto.

U nekomercijalnom smeštaju ostvareno je 24 posto od ukupnih šestomesečnih noćenja, a u nautičkom ćarteru tri posto.

U kontinentalnom delu zemlje ostvareno je 12 posto od ukupnih noćenja, od čega najviše u Zagrebu, koji je po tome vodeći među svim destinacijama u Hrvatskoj, ispred Rovinja, Vira, Medulina i Poreča.

Istra je i u junu vodeća s 30 posto od ukupnih noćenja, druga je s 24 posto Primorsko-goranska, a treća s 18 posto Zadarska županija, dok su vodeće destinacije po noćenjima u proteklom mesecu bile Rovinj, Vir, Medulin, Mali Lošinj i Umag.

Najavljujući da se u julu I avgustu očekuje porast i turističke potražnje i prometa, posebno iz Srednje Evrope, Staničić dodaje da su to tržišta Nemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Mađarske i Slovačke, kao i da se očekuje jača potražnja za hotelima više kategorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: