Redak fenomen prirode: Ovo remek-delo nalazi se nedaleko od Foče FOTO

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2020.

16:10

Redak fenomen prirode: Ovo remek-delo nalazi se nedaleko od Foče FOTO
Foto: depositphotos/ kemoart

Nalaze se 9 kilometara od Foče uz stari put ka Sarajevu u mestu Daničići na lokaciji Šljivovice.
Foto: depositphotos/ kemoart
Peščane piramide se prvi put spominju još u austrougarskom periodu, pogotovo zato što je tada trebalo da se pravi put prema Kalinoviku. Austrougari su, videvši peščane piramide, pomakli deonicu tog puta na drugo mesto.

Ovaj jedinstveni prirodni fenomen nastajao je erozijom tla, dugim nizom godina kao posledica agresivne sprege mrazeva, letnih vrućina, kiše i jakih vetrova.
Foto: depositphotos/ kemoart
Iako imaju piramidalan oblik, izbrazdani peščani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu i na taj način čine izvanrednu geomorfološku retkost na ovim prostorima.
Foto: depositphotos/ kemoart
Izvajane figure zanimljivih oblika slične su onima u Bašti bogova u Koloradu, Dolomitima u Italiji i Đavoljoj varoši u Srbiji. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, nego naprotiv rastu.

Po pisanju putopisca i geografa Dragutina Deroka, postoji teza da su ove piramide stare preko dve stotine godina. Šezdesetih godina 20. veka na ovom atraktivnom lokalitetu snimljeni su pojedini kadrovi filma Kapetan Leši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: