Top 20 destinacija u Evropi: Od prelepih ostrva do gradova sa burnom istorijom FOTO

Uskoro će mnoge zemlje otvoriti svoje granice, a svi oni avanturističkog duha su ionako već željni putovanja. Organizacija najboljih evropskih destinacija (EBD) je, stoga, napravila listu od top 20 destinacija koje bi mogle da budu vaš izbor.

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

14:16

Top 20 destinacija u Evropi: Od prelepih ostrva do gradova sa burnom istorijom FOTO
Foto: depositphotos, zoltangabor

1. Tbilisi, Gruzija

Tbilisi je "destinacija otvorenog uma", koja meša prošlost, sadašnjost i budućnost, vreme za kulturu i slobodno vreme. Moderniji nego ikad, ovaj grad je idealno odredište za kulturu, gastronomiju, raznolikost i arhitekturu.
2. Krf, Grčka

"Savršeno odredište za ponovno punjenje baterija nakon ovog stresnog perioda", piše EBD.

Grčka je jedna od evropskih država najmanje zahvaćenih koronavirusom (I do 50 puta manje zaraženih nego u najugroženijim evropskim zemljama). Krf kombinuje opuštanje, sunce i prirodu.
3. Cavtat, Hrvatska

Uz veliki izbor vila, Cavtat se matra dobrom destinacijom jer je bolnica u Dubrovniku udaljena 20 minuta automobilom, a aerodrom je udaljen 10 minuta.
4. Azorska ostrva

Portugal je slabo zahvaćen koronavirusom, a Azorska ostrva - poput portugalske regije Algarve - još više su pošteđena. U sred Atlantskog okeana, ovaj arhipelag od devet ostrva je priroda u svom najčistijem obliku.

Ako volite planinarenje, floru i faunu, posmatranje delfina i kitova, isprobavanje nove hrance... Azorska ostrva su savršena za vas, piše EBD.
5. Preveza, Grčka

Prevezu odlikuju sunce, bezbroj plaža (uključujući jednu od najdužih u Evropi), mediteranska kuhinja... Preveza je pravo "ostrvo na kopnu" u Epirskoj regiji na severozapadu Grčke.
6.Alenteho, Portugal

Omeđen Atlantskim okeanom na jugu i udaljen pola sata vožnje automobilom od Lisabona, ovaj gradić privlači putnike koji traže jednostavnost i netaknutu prirodu.
7. Batumi, Adžarija, Gruzija

Batumi se nalazi na obali Crnog mora, u podnožju Kavkaza. Glavni je grad Autonomne Republike Adžarije i drugi po veličini grad Gruziji, a najbolji način da otkrijete zašto ga zovu "Las Vegas Crnog mora" je da odete i uverite se sami.
8. Zagreb, Hrvatska

"Sa bogatom istorijom iz rimskih vremena, to je glavni grad i najveći grad u zemlji, smešten na severozapadu uz reku Savu, u podnožju južnih padina planine Medvednica", piše EBD, nazivajući Zagreb "romantičnim" gradom.
9. Algarve, Portugal

Algarve je najjužniji region kontinentalnog Portugala i posebno je pogodan za porodične posete.

Odlikuju ga duge peščane plaže okružene zlatnim liticama, male uvale zaklonjene stenama i okean u kom se prelivaju razne nijanse plave, koji je uglavnom miran i topao.
10. Sibiu, Rumunija

Sibiu je prelep istorijski grad u Transilvaniji, severozapadno od Bukurešta.

Poznat po svojoj kulturi, istoriji, gastronomiji, raznovrsnoj arhitekturi (uključujući "kuće sa očima") i prirodnim čudima, ovaj grad je postao poznata turistička destinacija u Rumuniji.
11. Kotor, Crna Gora

Usamljen u Kotorskom zalivu, ovaj primorski grad u Crnoj Gori EBD opisuje kao "jednu od najlepših destinacija u Evropi za zaljubljene putnike, hranu i ljubitelje prirode"

Staru mediteransku luku Kotor okružuju utvrđenja sagrađena tokom venecijanskog perioda. Neki su ga prozvali najjužnijim fjordom u Evropi, ali u pitanju je potopljeni kanjon reke.
12. Rijeka, Hrvatska

Istorijski, grad je zbog svog strateškog položaja i dubokovodne luke "prisvajan" od strane nekoliko zemalja, tokom vekova mnogo puta menjajući "gospodara".
13. Varšava, Poljska

"Varšava je jedan od najneverovatnijih gradova u Evropi", piše EBD.

Glavni i najveći grad Poljske, Varšava je velika međunarodna turistička destinacija, značajno kulturno, političko i ekonomsko središte sa istorijskim Starom gradom koja je proglašen za UNESCO svetsku baštinu.
14. Beč, Austrija

Sa mnogim parkovima i ekološkim prevoznim sredstvima, Beč je jedan od gradova sa najboljim kvalitetom života u Evropi. Zbog ovoga, kao i zbog istorije, kulture i prirode, nalazi se na ovoj listi.
15. Bohinj, Slovenija

Bohinj je utočište za ljubitelje prirode, sporta na otvorenom, planinarenja, lokalnih proizvoda, zanata i novih iskustava.

Poznat je kao jedan od "zelenih rajeva Evrope" i predstavlja "pluća Slovenije".
16. Malta

Pored tirkizne vode Sredozemnog mora, Malta ima bogatu istoriju i kulturno nasleđe.

"Otkrijte bogatstvo jedne od najlepših destinacija u Evropi. Položite peškir za plažu na plaži Riviera Bai ili na neku od mnogih drugih plaža na Malti", piše EBD.
17. Gdanjsk, Poljska

Poljska je jedna od najmodernijih evropskih zemalja, a Gdanjsk, koji se nalazi na južnoj strani Gdanjskog zaliva na Baltičkom moru, jedan je od njenih turističkih bisera. Ovaj primorski grad takođe nosi i nadimak "Biser Baltika".
18. Viljnus, Litvanija

Smešten na jugoistoku Litvanije, Viljnus je glavni i najveći grad u državi. Pre Drugog svetskog rata je bio jedan od najvećih jevrejskih centara u Evropi, što je dovelo i do nadimka "Jerusalim Litvanije".

Prema EBD-u, Viljnus je savršeno odredište za porodice, zaljibljene ili solo putnike, a pišu i da je "dvostruko sigurniji od većine evropskih prestonica".
19. Riga, Letonija

Kao najveća metropola na Baltiku, Riga spaja bezvremensku tradiciju i vrhunsku modernost.

Poznata je i kao "Nordijska plavuša sa vatrenim srcem", a iza Rige je 800 godina burne istorije, od nemačkih vitezova do švedskih kraljeva i sovjetskih komesara, koji su ostavili svoje tragove u kulturnoj baštini grada.
20. Divlja tajga, Finska

U srcu finskog prirodnog rezervata Kainuu, Divlja Tajga sa svojim šumama, netaknutom zemljom, bistrim jezerima i brzacima omogućava planinarenje u netaknutoj prirodi, gledanje i fotografisanje divljih životinja i uživanje u kulturnim aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: