Koliko Crna Gora gubi novca bez naših turista? Srbi najviše dolaze, ali i troše

Građani iz Srbije i dalje ne mogu da uđu u Crnu Goru. Kako prenose mediji, ova zemlja odlučila je da još uvek ne dozvoljava ulazak građanima Srbije čak ni sa PCR testom koji je za većinu drugih zemalja dovoljan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2020.

15:59

Koliko Crna Gora gubi novca bez naših turista? Srbi najviše dolaze, ali i troše
Foto: depositphoto/svlad_star

Istovremeno, Crna Gora se uveliko sprema za otvaranje turističke sezone koja je ovoj zemlji, visoko zavisnoj od prihoda koji ostvari zahvaljujući dolasku gostiju iz inostanstva, od posebnog značaja.

A prema podacima iz ranijih godina, među najčešćim turistima u Crnoj Gori upravo su građani Srbije.

Naime, podaci pokazuju da Crnu Goru godišnje poseti više od 2 miliona turista koji ostvare oko 13 miliona noćenja. Od tog broja, više od 400.000 gostiju dolazilo je iz Srbije. Naši građani u Crnoj Gori ostvarivali su više od tri miliona noćenja svake godine.

Kako je prošle godine za Tanjug rečeno iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore građani Srbije u tu zemlju najčešće dolaze zbog pasivnog odmora i zabave, a u proseku potroše 55 evra dnevno. To bi značilo da naši turisti godišnje u Crnoj Gori "ostave" više od 160 miliona evra.
Ilustracija/Foto:tommyandone/Depositphotos
Ipak, ove godine bi zarada crnogorskih ugostitelja od srpskih turista mogla da bude neuporedivo manja jer je za očekivati da će se veći broj ljudi nego ranijih godina odlučiti da odmor provede u zemlji.

A, dodatno, i dalje je nejasno kada će i da li će uopšte Crna Gora otvoriti svoje granice za građane Srbije.

Poseta

Inače, u aprilu u Crnoj Gori nije zabeležen dolazak turista, dok su u smeštajnim objektima kolektivnog smeštaja bile prijavljene 103 osobe, pokazali su podaci statističkog zavoda Crne Gore Monstat.

Usled uvođenja privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa (COVID-19), koja se odnosi na zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste, nije zabeležen dolazak turista u aprilu 2020. godine, saopšteno je iz Monstata.
Ilustracija/Foto:ollirg06/depositphotos
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Crnoj Gori u aprilu 2020. godine broj prijavljenih osoba u smeštajnim objektima kolektivnog smeštaja je bio 103.

U Crnoj Gori je u martu u kolektivnom smeštaju boravilo 18.930 turista, odnosno 66,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, prenele su Vijesti onlajn.

Prema podacima Monstata, broj noćenja bio je 39.730, a od ukupnog broja u kolektivnom smeštaju - 70,7 odsto ostvarili su strani, a 29,3 odsto noćenja domaći turisti.

U martu najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije 10,7 odsto, zatim Rusije 9,1 odsto, Nemačke 8,7 odsto, Albanije 4,7 odsto, Velike Britanije 3,9 odsto, Francuske 3,6 odsto, Švedske tri odsto, Bosne i Hercegovine 2,7 odsto, Belgije i Danske po 2,2 odsto, kao i Hrvatske 2,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: