Grčka ima nova pravila za upotrebu liftova, a i za postavljanje peškira na plažama

Grčka je propisala zdravstvene protokole koji se primenjuju u svim njihovim hotelima, ali i prostorima na otvorenom.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2020.

13:38

Grčka ima nova pravila za upotrebu liftova, a i za postavljanje peškira na plažama
Foto: depositphoto/Arsty

Na sve javne prostore Grčkoj, kako spoljašnje, tako i unutrašnje, uključujući predvorje, ali i prostore za sedenje na otvorenom, primenjuju se pravila socijalnog distanciranja za koje je Nacionalna organizacija za javno zdravlje u Grčkoj (EODY - Hellenic National Public Health Organization) dala specifikacije. Sa ovim, novim pravilima, posetioci neće moći da stavljaju peškire između suncobrana, liftom će ići samo oni koji moraju, postojaće redovi za javne toalete (mnogo veći od onih na koje smo navikli)...

Naime, pomenute specifikacije, B92.net dobio je od grčke ambasade u Beogradu i tamo stoji sledeće:

• Preporuka za izbegavanje upotrebe liftova. Ugradnja dezinfekcijskih sredstava na ulazima u lift i preporuka za njihovo korišćenje na ulazu i izlazu. Često čišćenje liftova, posebno na "visokofrekventnim dodirnim tačkama", kao što su držači i dugmad.
• Oznake i podne oznake moraju da postoje kao upozorenje ljudima da se drže na udaljenosti jedni od drugih.
• Instalacija antiseptičkih rastvora (fiksni ili nefiksirani uređaji) na svim javnim mestima.
• Nameštaj treba premestiti po prostoru tako da održava fizičke udaljenost među ljudima i da se izbegne prenatrpanost (4 osobe / 10 m2)
• Preporučuje se hotelima da gostima omoguće da parkiraju svoja vozila, ali ne da pružaju uslugu parkiranja. Ako odluče da zadrže službu za parkiranje, treba da nose masku i rukavice.
• Hotelima se savetuje da prestanu da izdaju poslovni prostor firmama, a da im umesto toga ponude svoje usluge, tipa štampanja ili druge povezivanjem ličnog uređaja gosta...
• Treba izbegavati gužve u toaletima.
• Pravila se primenjuju na hotele koji nude pristup plažama. Pravila fizičkog distanciranja odnose se na sedenje (ležaljke, stolice). Raspored ovih sedišta treba da bude takav da je udaljenost između dve osobe ispod dva različita suncobrana najmanje tri metra u svakom pravcu. Kupače treba obeshrabriti da postavljaju peškire ili opremu za plažu između suncobrana.

Koliko će se grčki ugostitelji zaista držati ovih preporuka ostaje da vidimo u skorijem periodu, jer njihova striktna primena, može znatno da smanji broj gostiju ove sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: