Polja narcisa i divlji konji: Da, ova planina se nalazi u Srbiji

Stolovi su planina u Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2020.

15:37

Polja narcisa i divlji konji: Da, ova planina se nalazi u Srbiji
Foto: Gettyimages/ George Frey / Stringer

Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure. Bez obzira što je okružuju brojne rek, na ovoj planini nema baš puno pošumljenih delova, osim pojedinih delova prekrivenih hrastovom i bukovom šumom. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u Srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar.

Poslednjih godina, kako se ekološka svest razvija, radi se na organizovanom pošumljavanju.
Ono što je najveća atrakcija i što najviše privlači ljubitelje prirode jesu krda divljih konja koja slobodno šetaju planinom. Gotovo je nemoguće da odete, a da ne sretnete bar jednu od ovih divnih životinja.

Već više od 30 godina ovde živi krdo divljih konja. Prvo su ih pitome dovodili vlasnici koji su živeli u podnožju planine, kako bi tokom leta imali manje posla oko njih.

Oni su se slobodno kretali i imali dovoljno hrane. Kako je vreme prolazilo, konje su ostavljali na duži period. Životinje su se polako osamostalile i postale poludivlje. Čovek im više nije bio potreban da bi preživele. Iz godine u godinu, njihov broj se povećava.
Kada nestane sneg sa obronaka, ona ponovo zabele ali od nebrojenih divljih narcisa. Ovaj cvet je takođe jedan od simbola Stolova. Cvetaju krajem maja kada je i najleše vreme za posetu ove planine.
Na Stolovima ima izvora i vode, ali se ipak smatra suvom planinom jer tokom sušnih leta uglavnom i vodeni tokovi nestanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: