Švajcarski grad koji se prostire na tri brda: Čini se da je Lozana idealno mesto za život

Švajcarska - zemlja satova, sira, banaka, planina, jezera… Na prvi pomen, svima su nam na pameti navedene stvari, uz naravno, visok životni standard. Da, da, lepa je Švajcarska, pa jednom kad sve ovo prođe, zaputite se u jedan od njenih gradova, a ovom prilikom preporučujemo posetu Lozani!

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2020.

11:21

Švajcarski grad koji se prostire na tri brda: Čini se da je Lozana idealno mesto za život
Foto: Depositphoto/ dacasdo

Ovaj grad vas možda neće zadiviti na prvi pogled, ali verujte, isplati se da mu poklonite i malo više vremena. Izgrađen je na tri strma brda, dakle, naoružajte se kondicijom i dobrom obućom, jer će pred vama biti priličan broj stepenica i starih kamenih ulica. Za sve one kojima ipak bude preteško, domišljati Švajcarci našli su način za lakše savladavanje - postavljanjem javnih liftova.

U svakom slučaju sagorećete veliki broj kalorija pa ćete kasnije moći da se prepustite zasluženom uživanju u ručno rađenim čokoladama i drugim slatkim specijalitetima.

U nastavku pročitajte šta sve vredi posetiti u Lozani, pa počnite polako da maštate kako će izgledati vaši savršeni dani u ovom gradu.

Četvrt Flon

Za početak, trebalo bi da da obiđete Flon, četvrt koja se naziva i "srcem grada". Nekada davno na ovom mestu bila je dolina prekrivena šumom, kroz koju je tekla istoimena reka. Ipak, u 19. veku, područje je postalo industrijsko središte. Naime, prokopani su tuneli koji su spojili ovaj deo sa lukom Ouči, pa je reka preusmerena i prekrivena, tako da danas u Flonu ne možete da vidite reku. Kako to obično biva, pojavila su se i skladišta, pa je Flon, logično, postao vrlo nepoželjan za život i rad, jer je bio zapušten i neuređen.

Ipak, 1999. godine ova četvrt je od ružnog pačeta počela polako da se pretvara u predivnog labuda. Skladišta su se zatvarala, a ona druga mesta su se pretvarala u moderne lokale i lepe apartmane. Četiri godine kasnije otvoreni su trg i pešačka zona, otvorili su se i razni butici, kafići i restorani, pa danas, posebno vikendom, ova četvrt živi 24 sata dnevno.
Crkva za divljenje

U gradu se nalazi i najveća gotička crkva u celoj zemlji - Notr Dam. Jasno, nije impresivna poput one pariske, ali svejedno oduzima dah. Građena je između 12. i 13. veka, a posebnost crkve su ogromne orgulje, pa ako budete imali sreće da zasviraju dok ste tu, osećaćete se kao da ste u bajci. Odmah pored katedrale nalaze se drvene stepenice Eskalier du Marš, kojima možete da se spustite na jedan od središnjih gradskih trgova.
Sat koji priča priču

Na trgu Plej de la Palud nalazi se gradska većnica napravljena u renesansnom stilu. Tu je ujedno i najstarija gradska fontana, na čijem vrhu se nalazi kip boginje pravde. Ali pravu priču možete da vidite na satu većnice. Na svaki sat, kad se čuje zvono, iz sata izlaze zanimljive izrezbarene figure, pričajući na taj način istoriju grada.
Ouči – mesto za odmor duše i tela

Četvrt smeštena na obalama Ženevskog jezera, ostaviće vas bez daha. Da, ovde se nalaze i luksuzni hoteli u kojima su odsedali Koko Šanel i Ernest Hemingvej, ali za odmor duše i tela hoteli vam nisu neophodni. Naime, duž ove četvrti proteže se dugačka šetališna zona po kojoj možete da šetate do mile volje, da odmarate na klupama, a uvek postoji i opcija unajmljivanja čamca ili čak kupanja u jezeru.
View this post on Instagram

Ouchy ce matin 7h15 samedi 4

A post shared by Paulo Mateus (@paulomateus1963) on

Dom mnogih muzeja

Ovde se smestio Olimpijski muzej, koji je jedna od glavnih gradskih atrakcija. Muzej se nalazi u četvrti Ouči, a šetajući njegovim parkom videćete razne slike olimpijaca od 1896. pa sve do današnjih dana. Za nešto drugačije iskustvo, savetujemo odlazak u Muzej marginalne umetnsti. Ovde se nalazi stalna postavka slika koje nisu naslikali poznati umetnici, već obični ljudi i to zatvorenici, samouki umetnici, pa čak i psihički bolesnici, pa je zanimljivo da vidite i umetnost iz drugačije perspektive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: