Vlasinsko jezero: Plutajuće oaze na 1.200 metara nadmorske visine

Jugoistok Srbije ima mnogo toga da ponudi, a jezera su čista lepota. Vlasinsko jezero je pravi neotkriveni dragulj na kom se nalaze plutajuća ostrvca. Odlično je mesto za miran odmor daleko od gradske gužve.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

15:58

Vlasinsko jezero: Plutajuće oaze na 1.200 metara nadmorske visine
Ilustracija: Depositphoto/ Pietus

Vlasinsko jezero spada u grupu akumulacionih jezera. Površine je 15 kilometara kvadratnih, a duboko je 35 metara. Teritorijalno pripada opštini Surdulica, a stvoreno je sredinom prošlog veka.
View this post on Instagram

🤭🥰

A post shared by Vlasina Lake Official (@vlasinsko_jezero1) on

Ostrva koja plutaju na ovom jezeru su prava atrakcija za turiste, sada plutaju dva. Nastala su tako što su se prilikom akumulacije vode podigla sa zemlje, zajedno sa vodom i nastavila samostalni život. Ova ostrva su jedinstvena u svetu, i svakako jedan od razloga zašto je ovo jezero proglašeno zaštićenim rezervatom prirode.
Kreću se pri podizanju vodostaja jezera i jakih vetrova. Ono što je posebno zanimljivo jeste to što je najveće ostrvo ukrašeno mnoštvom vrba i breza i tako predstavlja malu pokretnu oazu.
U jezero se uliva čak šest reka: Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i Ljubotenska reka, sa svojim pritokama. Kako je voda prozirna i bistra, možete videti i bujni podvodni svet koji obiluje raznim vrstama ribe.
Posetioci dolaze prvenstveno zbog prelepe prirode koja okružuje jezero, a s obzirom na to da se jezero nalazi na visini od 1.200 metara iznad nivoa mora, ovde se može disati punim plućima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: