Od Benina do Svazilenda: Ove zemlje imaju više od jednog glavnog grada

Ratovi, revolucije i pale imperije koje su potpuno promenile kartu sveta u 20. veku. Od toga su imali iznenađujuće koristi - glavni gradovi.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

14:36

Od Benina do Svazilenda: Ove zemlje imaju više od jednog glavnog grada
Ilustracija: Depositphotos/sborisov

Samo oko 40 gradova 1900. godine je imalo prestonice, piše profesor Dejvid Gordon u uvodu knjige "Planiranje prestonica 20. veka".

Većina zemalja odabrala je jedan grad kao svoj glavni grad.

"To su mesta gde se političari okupljaju da donose zakone, gde se generalno nalazi i centralni administrativni aparat zemlje", kaže Gordon, profesor urbanog planiranja na Univerzitetu Kvins u Kingstonu u Ontariju. Od obala Benina pa sve do Kraljevine Svazilend postoje zemlje sa dva glavna grada ili više njih.

Razlozi zašto bi neka država imala više glavnih gradova su najrazličitiji – nekada su to politički razlozi, nekada kompromisi, često su ovakve odluke ekonomske ili praktične prirode, ali ponekad mogu da budu i potpuno sulude. Evo samo nekih od država koje imaju više glavnih gradova.

Benin

Ova malena država u zapadnoj Africi, na obali Atlantskog okeana, već godinama praktikuje pozitivno iskustvo zemalja sa dva glavna grada. Iako kod Republike Benin nije bio problem prenaseljenosti i funkcionalnosti, već želja vladara da se vlast odvoji u drugi grad, danas to funkcioniše prilično dobro. Naime, Porto-Novo je glavni grad države, dok je Cotonou administrativno sedište vlade. Embed from Getty Images Holandija

Pored Amsterdama, koji svima prvi padne na pamet kada se pomene Zemlja vetrenjača i lala, tu je i nama dobro poznati Hag. Amsterdam je prestonica, tu živi i kraljevska porodica, ali se u Hagu sastaje vlada i on je administrativni centar Holandije.

Peru

Oni imaju carsku prestonicu, samo im nedostaje – car. Otkad su stekli nezavisnost, Lima je glavni grad, ali je Kusko proglašen „istorijskom prestonicom“, jer se u njemu nalazio centar carstva Inka.

Japan

Stanovnici Kjota smatraju da žive u glavnom gradu jer je car sve do 1868. živeo i vladao iz tog grada. Stanovnici Tokija se baš i ne bi saglasili sa njima.

Crna Gora

Pored Podgorice, koja je glavni grad, Cetinje se smatra "prijestonicom".

Južnoafrička Republika

Ovo je država sa najviše glavnih gradova. U Pretoriji je izvršna vlast, u Kejptaunu zakonodavna, a u Blumfontejnu sudska. Ova podela postoji još od 1910, kada su se kolonije ujedinile i stekle nezavisnost. Bile su četiri kolonije, pa je svaka dobila nešto – tri su dobile po jedan deo vlasti, a četvrti, Pitermaricburg - novčanu naknadu. Ipak, najpoznatiji i najveći grad Južnoafričke Republike je Johanesburg, a u njemu se nalazi Ustavni sud, što samo povećava administrativnu zbrku. Embed from Getty Images Obala Slonovače

Glavni grad ove države je dugo bio Abidžan, što je sasvim očekivano imajući u vidu da je to treći najveći frankofoni grad (posle Pariza i Kinšase) i kulturni i ekonomski centar države. Ipak, predsednik Feliks Ufue-Boanji odlučio je da novi glavni grad bude njegovo rodno mesto Jumusukro. Neke od institucija vlasti su zaista i preseljene tamo, dok su druge ostale u Abidžanu, tako da je Jumusukro samo zvanična prestonica, a Abidžan je to de fakto.

Tanzanija

Oni su još 1973. godine odlučili da radi efikasnosti glavni grad iz prenaseljenog Dar es Salama prebace u novoizgrađenu Dodomu. Kolika je tanzanijska efikasnost govori činjenica da proces premeštanja glavnog grada još nije završen, pa je samo zakonodavna vlast u Dodomi, a Dar es Salam je i dalje glavni grad države.

Bolivija

U Boliviji je situacija bila specifično napeta. Centar ustanka protiv Španaca bio je u Sukreu i, kada je stečena nezavisnost, ovaj grad je postao prestonica. Kako su se u blizini nalazili bogati rudnici srebra, ujedno je bio i trgovački centar. Međutim, krajem 19. veka rudnici su presušili i 1898. glavni grad je postao La Paz. Danas je La Paz najviši glavni grad na svetu, nalazi se na visini od 3.640 m, a neki delovi idu i do 4.100 m. Od 2005. godine u Sukreu postoji kampanja da se ovom gradu vrati naziv prestonice. To je 2008. dovelo do niza protesta, a u La Pazu je čak milion ljudi (što je tri puta više nego što ih živi u Sukreu) izašlo na ulice u znak protivljenja ovom zahtevu. Situacija se zaoštravala dok nije uvedeno vanredno stanje, koje je završeno kompromisom. Sukre je zvanično proglašen glavnim gradom i sudska vlast je tamo, ali vlada i dalje zaseda u La Pazu, kao i parlament. Embed from Getty Images Svazilend

Svoje dve prestonice Svazilend duguje želji diktatora da ravnomerno razvija regione. Mbabane je danas administrativno sedište, dok je Lobamba zakonodavno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: