Seničić: Ne otkazujte putovanja, agencije ne vraćaju novac kad nema realne opasnosti VIDEO

Vlada Italije je izdala saopštenje da u naredne dve nedelje treba otkazati sva putovanja za severni deo Italije, što su srpske agencije i uradile. Međutim, problem nastaje onda kada putnici iz straha, a ne zbog realne opasnosti žele da otkažu svoja putovanja.

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2020.

12:41

Seničić: Ne otkazujte putovanja, agencije ne vraćaju novac kad nema realne opasnosti VIDEO
Foto: depositphotos/ Anton_Petrus

Predsednik "Jute" Aleksandar Seničić za 92 putovanja govorio je o tome u kojim situacijama agencije klijentima mogu da vrate novac, a u kojima ne mogu.

"Agencije će uvek postupiti u korist putnika, ali kada nema objektivne opasnosti, onda može da se dogodi da novac ne bude vraćen", rekao je Seničić govoreći da srpski turisti zbog straha otkazuju i putovanja u Španiju, Francusku, a ne samo u Italiju.

Seničić je objasnio da je novac koji su putnici uplatili agencijama za putovanja u narednih nekoliko nedelja već poslat inostranim partnerima koji su konačni realizatori putovanja.

To znači, na primer, da ukoliko putnik želi da otkaže putovanje u Španiju za 8. mart, zavisi isključivo da li će krajnji realizator želeti da vrati novac, a ne od agencije u Srbiji.

"To je sve napisano u ugovoru i ljudi to znaju. Mi ne možemo da vratimo novac uplaćen u inostranoj državi bez nekog pravnog osnova, što strah od koronavirusa nije", istakao je on i dodao da problem sa povraćajem novca mogu imati još i oni koji su uplatili po sniženoj ceni.

U celoj ovoj situaciji najviše trpi ekonomija Italije, ali i hotelijeri, prevoznici...

"Okrenućemo se domaćem turizmu, a oni koji su odlučni da putuju svoja sredstva mogu da preusmere na aranžmane u Grčku, Mađarsku i Tursku koje su još uvek bezbedne zemlje, a blizu su nam", rekao je predsednik Jute Aleksandar Seničić je za 92 putovanja.

Iz Jute navode da u ovom periodu godine ni nema previše aranžmana za sever Italije, ali ukoliko bi se situacija proširila i na mart i april, kada ima nekoliko praznika, agencije mogle da izgube i nekoliko desetina hiljada turista.

Pozvali smo i nekoliko agencija:

"Mi kao agencija nemamo trenutno putnike u Italiji, pratimo situaciju i shodno odlukama i savetima Svetske zdravstvene organizacije ćemo se i ponašati", rekli su iz agencije Big blu za 92 putovanja, a iz Argus tursa dodaju:

"Državni organi Srbije, prilikom povratka sa turističkih putovanja tokom Dana državnosti iz Evrope, nisu dali nikakvo upozorenje ili nalog da se, bilo ko od putnika ili vodiča, vozača i slično, testira na koronavirus" i dodaju da nakon toga nisu ni imali polaske.

Iz turističke agencije Sabra navode da, osim kada je reč o Severnoj Italiji, odluku prepuštaju turistima, ali da dok neki broj putnika ne padne ispod minimuma za ture neće biti otkazana. Zoran Arsenović iz Jute je u jutarnjem programu između ostalog govorio i o tome koji će tretman imati Ivica Dačić nakon što se vrati iz Kine. Pogledajte u video-snimku da li će ministar morati u karantin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: