Beogradska četvrt među prvih deset "kul kvartova Evrope"

Dorćol u Beogradu našao se na spisku "10 of the coolest neighbourhoods in Europe" (10 kul četvrti u Evropi) britanskog medija The Guardian.

Izvor: B92

Subota, 08.02.2020.

13:07

Beogradska četvrt među prvih deset

Ovoj beogradski kul kraj našao se na devetom mestu.U tekstu je naglašeno da Dorćol zbog toga što je smešten u istorijskom delu grada između Skadarlije, Kalemegdana i obale Dunava ne pokazuje odmah koliko je zapravo opušten kraj.

Dorćol je centar za kafiće i restorane, ovo je klasična teritorija barova, novootvorenih i onih starih koji su smešteni u ulice Strahinjića Bana, Kneginje Ljubice i Kralja Petra, a u Donjem delu se nalaze zanatske radnje, opušteni kafići- za svakog po nešto.

The Guardian je preporučio Dorćol Platz kao mesto koje treba obići zbog svih aktivnosti koje se tu organizuju. A predložena je poseta i Muzeju nauka i tehnologija kao i obavezna šetnja Dunavom.

Ono što se u tekstu čini jeste da poseban utisak ostavlja arhitektura ovog dela grada, kombinacija starog i novog, arhitekture u vreme dinastije i Tita, a sve različitosti su verovatno i glavni razlog što je Guardian svrstao baš Dorćol meću mesta koja treba videti.
Ovakvi kvartovi čine "dušu" grada, a osim beogradskog naselja navedeni su još neki koje morate obići ukoliko želite da upoznate neke od najlepših gradova Evrope.

1. Jarntorget/Langatorna, Getenburg

2. Univerzitetska četvrt, Brisel

3. Kabanijal, Valensija

4. Bonfim, Porto

5. Nojkeln, Berlin

6. Povišle, Varšava

7. Holešovice, Prag

8. Ostiense, Rim

9. Dorćol, Beograd

10. Kvart de la Reinion, Pariz

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: