"Vratimo decu na sneg": Dan posvećen uživanju u zimi

Jedan veliki deo populacije obožava sneg, a to su deca, i zbog toga je u proslavi Svetskog dana snega najviše aktivnosti posvećeno upravo njima.

Izvor: B92

Nedelja, 19.01.2020.

10:20

Foto: depositphotos/ veloliza

Svetska skijaška organizacija (FIS) je devetu godinu za redom organizovala Svetski dan snega. Ova ideja je započeta kao deo kampanje "Vratimo decu na sneg" i zbog toga je ovaj dan u najvećoj meri i posvećen deci.

Predsednik FIS-a Gian Franco Kasper napomenuo je: "Još jednom je Svetski dan snega nadmašio očekivanja. Ovo je veliko postignuće i dokaz o važnosti dece i porodica za sportove na snegu."

U ovoj organizaciji napominju da Svetski dan snega nije poput drugih dana koji se obeležavaju u toku godine. Na ovaj način povećava broj mladih koji se bave zimskim sportovima, podstiče se boravak u prirodi koju će zavoleti što, ističe FIS, vodi ka tome da će kada odrastu više brinuti o ekologiji.

„Mlade generacije su čuvari snega. Današnja deca će voditi fabrike, industriju i druge velike krivce za zagađenost. Mladi moraju da odrastaju brinući se o okruženju kako bi bilo snega za igru i u budućnosti. Ako ih naučimo da čuvaju sneg i ostatak prirode će imati dobit", navode na zvaničnoj stranici FIS-a.
Foto:gettyimages/ Handout
Svetski dan snega je važan i kada se radi o očuvanju zdravlja dece, a i odraslih, jer ih podstiče na igranje napolju u snegu, odlazak na planine što vodi ka tome da će samo poželeti Da u prirodi provode što više vremena.

Svetska skijaška organizacija već godinama unazad obeležava Dan snega, a važnost ovog dana su uspeli da pokažu i najpoznatiji ski centri širom sveta koji su rado prihvatili učešće, pa će ove godine Svetski dan snega obeležiti čak 362 događaja u 45 zemalja.

Osim aktivnosti na lokacijama poput alpskih skijališta, 72 događaja širom Kine, sniženim cenama za decu u Poljskoj ili Norveškoj Svetski dan skijanja je i u Srbiji u kojoj je sve više zanteresovanih za zimske sportove.

Na skijalištima na Kopaoniku, Straroj planini i Torniku deca će imati priliku da iskorite popust od 50 odsto na poludnevne i dnevne karte. Za one najmlađe je organizovano takmičenje u grudvanju i druženje sa maskotom Sneguljkom kao i takmičenje u sankanju.

Povodom ovog dana škole skijanja i drugih zimskih sportova su odlučile da približe deci ljubav prema snegu, pa će danas neki mališani imati priliku i za povoljneili potpuno besplatne časove.

Svetski dan snega će obeležiti i skijalište na Jahorini i Kozari u BiH, u Bugarskoj su ove godine uključeni Bansko, Pamporovo, Borovec i skijalište Vitoša iznad Sofije. Dok u Rumuniji učestvuje čak sedam skijališta, od kojih je Srbiji najbiži Valiug, navodi FIS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: