Tunel ljubavi i vojnih tajni: Kuda vodi popularna pruga?

Tunel ljubavi na istoku Ukrajine u blizini grada Klevana deo je pruge koja vodi do Orzhiva. Tunel je dug oko tri kilometra, a pruga je namenjena za teretni voz na putu do fabrike koja prerađuje drvo.

Izvor: B92

Sreda, 15.01.2020.

13:19

Tunel ljubavi i vojnih tajni: Kuda vodi popularna pruga?
Foto: depositphotos/ florinalf

Tunel, kojem mnogi laskaju da je najromantičnije mesto na planeti, omiljeno je mesto parova koji dolaze da testiraju svoju ljubav, zbog čega mašinovođa moraju posebno da se koncentrišu kako ne bi došlo do nesreća.

Prema legendi, samo će se istinski zaljubljenima ispuniti želja koju požele dok šetaju prugom držeći se za ruke. Bez obzira na ljubav, šetnja ispod živog zelenila arkada pamti se čitav život, a i odlično izgleda na fotografijama.
Tunel je nastao tako što je voz oblikovao grane svaki put kad bi prolazio tim putem do fabrike, otprilike četiri puta dnevno, ali iza romantične priče krije se vojna tajna.

"Prvi deo pruge izgleda kao i svaki drugi, ali malo dalje drveće je gušće posađeno kako bi se prostor iza njega sakrio od neželjenih pogleda", ispričao je lokalni novinar Ala Sadovnik i naglasio da je ta ruta imala važnu ulogu za vreme Hladnog rata.

Napominje kako su tokom paranoične sovjetske ere stabla posađena kako bi sakrili vojnu opremu i oružje. U blizini fabrike tunel se račva, a jedan krak pruge vodi do vojne baze u šumi u kojoj su se navodno u prošlosti odvijale svakojake tajne operacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: