Letujte i dok pada sneg: Kako jeftinije posetiti Dubai

Tokom zime, usled velike hladnoće i padavina, dosta ljudi priželjkuje leto i putovanje u tropske krajeve. Ljubitelji krstarenja mogu da se odluče i za standardne lokacije poput Floride i Kariba, a sve popularnija destinacija je i Dubai.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2020.

11:03

Letujte i dok pada sneg: Kako jeftinije posetiti Dubai
Foto: depositphotos/ ashtraus

Emiratska luka Mina Rašid već je neko vreme među najpopularnijim na Bliskom istoku, a privukla je oko 850.000 posetilaca u sezoni 2018./19, pokazuju službene statistike. Cilj ove zime - koja se proteže od oktobra do marta/aprila - jeste srušiti rekord od milion posetilaca.

Sigurno sunčanje i jednostavan pristup sa evropskih aerodroma omogućili su da Dubai postane popularno utočište za ljude koji žele da pobegnu od hladnoće.

Kosta kruzer, vodeći italijanski operater, ove zime je prvi put poslao u Dubai svoj vodeći kruzer Kosta dijadema. Brod od 300 metara, na kojem se nalaze šoping-centar, kockarnica, spa-centar, 4D bioskop, kao glavnu destinaciju ima luku Mina Rašid, a obilazi i druge gradove kao što su Doha, Katar i Muskat.

Dubai je preduzeo ambiciozne korake da nadogradi infrastrukturu za kruzere kako bi privukao velike operatere, navodi CNN.

Luka Mina Rašid dobila je treći terminal 2014. godine, a projektom proširenja, koji je vredan nekoliko milijardi dolara, svetlo dana ugledaće nova marina s luksuznim atrakcijama.

Dubai harbor, projekat koji obuhvata 186 hektara, trebao bi da bude gotov sledeće godine, a podudaraće se s Ekspom 2020. i predstaviće se kao dva najuspešnija terminala za kruzere u regionu, navodi izvođač radova Meras holding.
Jeftiniji način da posetite Dubai

Pored razvoja infrastrukture, vlada je uvela i popuste posetiocima. U maju su uveli propusnicu Dubai stopover pas sa posebnim cenama za popularne atrakcije namenjene posetiocima koji kratko borave, kao što su putnici sa kruzera. Propusnica omogućava paketne popuste za turiste koji posećuju više atrakcija uključujući Burdž Kalifa i Dubai akvarijum.

"Krstarenje bi moglo da bude opcija za turiste koji inače ne bi mogli da posete Dubai zbog jako visokih troškova", kaže analitičar Šaun Ebeltit, koji vodi stranicu Kruz Arabija.

"Dubai se pozicionira kao luksuzno 'igralište' s najvećim trgovačkim centrima, najboljim odmaralištima na plažama i najluksuznijim hotelima", navodi Elbetit.

Turisti koji žele da dođu i vide glavne atrakcije verovatno ne mogu da priušte troškove boravka u gradu i sve prateće troškove.

"Ako mogu da potroše manje i vide više gradova i imaju više iskustva putujući regionom na krstarenju, to postaje primamljiviji predlog za putnike", kaže Elbetit.

Analitičar dodaje da je položaj Dubaija takav da grad može da se pohvali "jednom od najboljih zimskih klima na svetu s toplim i sunčanim danima, a hladnim noćima koje čine savršeno vreme za krstarenje".

Međutim, putnici su se dosta žalili da ostale destinacije koje kruzeri obilaze imaju sličan sadržaj.

"Zbog toga se aktivno radi na inovaciji ponuda", navodi analitičar.

Tako je Muskat, koji je jedan od najstarijih gradova na Bliskom istoku, u svojoj ponudi atrakcija uveo pustinjski safari, gde gosti mogu da istraže pustinju u vozilima ili na leđima kamila, a dodaju se i nove destinacije, poput ostrva Sir Bani Jas, koji je dom arapskih divljih životinja i na kojem se nalaze rezervati egzotičnih vrsta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: