Mislili ste da je Mont Everest, a zapravo je ovo najviša planina

Šta vam padne na pamet kada čujete za Havaje? Beskrajno morsko plavetnilo, plaža, egzotična pića, nesvakidašnje aktivnosti, ples? Da li bi vam ikada, na pomen Havaja, palo na pamet skijanje?

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

15:48

Mislili ste da je Mont Everest, a zapravo je ovo najviša planina
Foto: depositphotos/ martinm303

Iako su Havaji ispromovisani kao letnja i topla destinacija, ovde odim ananasa i egzotike možete da pronađete planinu Mauna Kea, što zapravo i znači Bela planina.

Za one koji nisu sigurni da li više žele da odu na jednu od najželjenijih letovališta ili da uživaju u planini, Havaji, gde se nalazi najviša planina na svetu je jedno od veoma dobrih rešenja.
Verovatno je veliki broj vas već pomislio kako je Mont Everest najviši vrh i kako se ne nalazi na Havajima, ali to ne mora da bude tačno u zavisnosti od ugla posmatranja.

Mont Everest jeste najviša tačka iznad nivoa mora, ali ukoliko računamo visinu planine od samog dna, onda je Mauna Kea znatno viša, jer u tom slučaju visina ove planine iznosi više od 10.200 metara, od kojih se 4.207 nalazi iznad nivoa mora.

Mauna Kea je je zapravo uspavani vulkan koji je proslednji put bio aktivan pre oko 4.600 godina, a naučnici sa oprezom motre na aktivnost jer će jednoga dana ponovo proraditi.
Vrh Havaja zapravo nije poznat po skijanju već po jednom od najvećih opservatorija na svetu. Mauna Kea je odlično mesto za proučavanje neba.

Put koji vodi do vrha je napravljen 1964. godine nakon čeg aje 11 država donelo 13 teleskopa i u kombinaciji sa vremenskim uslovima od Mauna Kee napravili odlično mesto za posmatranje zvezda.

Ovi teleskopi čine jednu od najvećih opservatorija u svetu, što je čini i posećenom, a lokalno stanovništvo strahuje jer se njihova sveta planina koristi za takve stvari, a objektivan strah postoji od ugrožavanja vrsta koje se nalaze na planini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: