Neobični muzeji širom sveta: Da li ste čuli za Muzej toaleta?

Poseta muzeju je obrazovno i kulturno iskustvo u kome svi uživamo kada putujemo. Hiljade muzeja i galerija širom sveta prikazuju likovnu umetnost, dragocene artefakte i istorijske postavke. Ipak, postoje i neki jedinstveni, manje poznati muzeji širom sveta. Mnogi su izrasli iz lične kolekcije fanatika, dok su drugi jednostavno čudni.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2020.

10:39

Default images

Muzej kutija za ručak

Kolumbus, Džordžija

Ranije, svi su imali svoje omiljene kutije za ručak - one male predmete u kojima su nosili sendviče i voće u školu ili na posao. Neki od nas će se sećati metalnih kutija iz pedesetih i šezdesetih - od crno-crvenih platnastih limenki do onih ukrašenih nalepnicama naših omiljenih junaka, piše Listverse

Ali da li ste znali da zapravo postoji muzej posvećen kutijama za ručak? Iznad seoske muzičke stanice u Kolumbusu, naći ćete muzej koji prikazuje hiljade kutija za ručak, termosa i hladnjaka.

Vlasnik Alen Vudal prvi je počeo da sakuplja kutije za ručak krajem 20. veka. Njegova muzejska zbirka otvorena je za javnost i prikazuje istoriju ove skromne kutije od pedesetih do danas.
Muzej psećih okovratnika (Kent, Engleska)

Okovratnici za pse osnovni su pasji dodatak još od srednjeg veka. Šiljaste kožne ogrlice prvobitno su korišćene za zaštitu lovačkih pasa od nevolje, dok su povlašćeni psi oblačili složene ukrasne ogrlice sa ukrašenim draguljima.

U dvorcu Lids u Kentu nalazi se muzej posvećen okovratnicima za sva vremena. Od 1976. godine, u muzeju je bilo izloženo oko 100 ogrlica za pse od srednjovekovnog do viktorijanskog doba.

Izložba ima okovratnike koji po modernim standardima izgledaju varvarski, kao i složene kraljevske ogrlice ukrašene grbom svakog vlasnika.

Procenjuje se da 500.000 ljudi svake godine poseti muzej kako bi pogledalo pseću modu kroz pet vekova.
Muzej bodljikave žice (Kanzas, SAD)

Putujte kroz bilo koje ruralno područje na svetu i verovatno ćete naići na kotur bodljikave žice koje su ograđivale okolna imanja.

U La Kroseu u Kanzasu nalazi se ceo muzej posvećen bodljikavoj žici, sa više od 2.400 verzija.

Muzej pokriva istoriju bodljikave žice od njenog pronalaska 1870.
Muzej toaleta (Suvon, Južna Koreja)

Uprkos očiglednom izvoru humora, muzej zapravo ima ozbiljno poreklo. Osnivač Sim Đe-Duk, ili "Mr Toilet", kako je poznat, radio je na poboljšanju gradskih toaleta.

Izvorni muzej pretežno je predstavljao natpise i edukativni materijal o važnosti čistih toaletnih prostorija.

Od 2012. godine, muzej se proširio na prikaz istorije WC-a i pisoara širom sveta.
Muzej kose (Avanos, Turska)

U Avanosu u Turskoj nalazi se pomalo bizaran muzej. Umetnik Čez Galip prikupio je pramenove od više od 16.000 žena.

Od sedamdesetih on sakuplja pramenove kose žena širom sveta.

Višebojni uzorci kose, obeleženi imenom i adresom svakog donatora, vise sa svake površine u muzeju.

Od posetilaca se ne zahteva da doniraju kosu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: