Lonely Planet: hit destinacije za 2005

Već je postala tradicija da ljudi koji po čitavom svetu rade za Lonely Planet, krajem godine sastave listu najboljih destinacija za narednu. Kao i obično, istraživanje smo sproveli sredinom decembra prošle godine, ali smo ovaj put odložili objavljivanje rezultata u znak poštovanja prema našim dragim prijateljima iz zemalja Indijskog okeana koje su pogođene cunamijem. Naravno, humanitarna pomoć se u tim zemljama nastavlja, i trajaće dok se region ne oporavi; u isto vreme, svesni smo da putovanja u te oblasti predstavljaju deo procesa obnove – i svesni smo, kao što su i cunamiji pokazali, koliko je turizam značajan za mnoge zemlje širom sveta. I upravo u tom duhu prepoznavanja značaja i atraktivnosti putovanja sada objavljujemo pobednike ankete za 2005. godinu koju je sastavio staf Lonely Planeta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2005.

13:38

Default images

Ove godine imamo šest glavnih favorita. Dokaz kolikom brzinom se kod putovanja stvari menjaju jeste činjenica da se samo jedna od ovih šest država pojavila i na prošlogodišnjoj listi pobednika. Evo liste ovogodišnjih pobednika:

1. Hrvatska

2. Kina

3. Argentina

4. Sjedinjene države

5. Italija i Kosta Rika (nerešeno)

Hrvatska

Hrvatska je na vrhu liste ovogodišnje ankete nakon što je prošle godine završila kao četvrta. Hrvatska je primamljiva jer nudi jedinstvenu kombinaciju kulture, istorije, kulinarskih specijaliteta, dostupnosti i niskih cena. Kako je jedan naš dopisnik napisao, "Ovo je godina Hrvatske. Ona privlači širok dijapazon putnika zbog svoje bogate raznolikosti turističkih atrakcija. Osim toga, Hrvatska još uvek nije preplavljena turistima, ali je s druge strane razvila odličnu turističku infrastrukturu – tako da odgovara i avanturistima a i onima kojima treba određen stepen komfora." Jedan drugi dopisnik je napisao, "Hrvatska je istovremeno dostupna (iz najvećeg dela Evrope lako se stiže automobilom ili autobusom), relativno jeftina (naročito u poređenju sa evropskim zemljama na toplim morima, kao što su Španija i Italija), uz ponudu visokog kvaliteta što znači da će i ove godine biti jedna od "vrućih" destinacija." Drugi dopisnici su hvalili njene "neverovatne plaže i ostrva", "sjajnu hranu" i "predivno očuvane gradove kao što je Dubrovnik." Čestitamo Hrvatskoj!

Kina

Na jakom drugom mestu završila je Kina. U prošlogodišnjoj anketi, Kina nije dobila dovoljan broj glasova da zavredi da bude spomenuta, zbog čega je sadašnji skok na drugo mesto posebno značajan. Jedna dopisnica je u nekoliko rečenica sumirala odgovore mnogih: "Kina je vrlo važna zemlja na svetskoj sceni i putovanje u Kinu može nam pomoći da bolje razumemo ko su Kinezi i odakle dolaze. Oni imaju neverovatno bogatu kulturnu istoriju, i zapanjujuće, raznolike predele. Hrana koja se tamo jede predstavlja jednu od glavnih kuhinja u svetu. To je ogromna zemlja koja može da se obilazi mesecima, i to je čini idealnim mestom za duga putovanja, a oni koji imaju limitirano vreme mogu da obiđu neke manje oblasti – recimo Peking i Veliki kineski zid." Drugi dopisnik je napisao, "Upravo obilazim Kinu i potpuno sam fasciniran bezbrojnim mogućnostima za putovanja. Jedno putovanje jednostavno nije dovoljno! Oni su zaista na ivici da postanu nešto sjajno. Olimpijske igre u Pekingu će biti fantastične i Kinezi se već spremaju za svojih pet minuta. Pored toga, filmovi kao što su Pritajeni tigar, skriveni zmaj (Crouching Tiger, Hidden Dragon) i Heroj (Hero) doprineli su da Kina dođe u centar pažnje." Drugi dopisnik je napisao, "Kina ima sve. Ogromne stare gradove. Tradicionalna sela. Prirodne predele od kojih zastaje dah. Raznolike ljude. Veliki zid, Zabranjeni grad i glinene vojnike. Drevnu civilizaciju i savremenu kulturu. I hranu, hranu, hranu! Da ne pominjem šoping!

Otputujte sada, pre nego što sledeće Olimpijske igre izmene situaciju, i fizički i kulturološki." Mnogima su Olimpijske igre 2008. bile dovoljan razlog da Kinu posete sada, kao što se vidi u ovom komentaru, "Kina: predivni predeli i osećaj nepoznatog – ali i osećaj da tamo treba da odete pre nego što se kroz Olimpijske igre 2008. ne rascveta tržište za turiste širom sveta." Drugi je napisao, "Ova zemlja se menja toliko brzo da čak i ako ste prošle godine tamo bili, imate dovoljno razloga da dođete ponovo jer se za godinu dana toliko toga promenilo."

Argentina

Argentina, još jedan jak takmac za ovu godinu. Kako je jedan dopisnik napisao, "Argentina uzvraća udarac. Nekada je ona imala reputaciju skupe destinacije, ali sada je jeftina. Uz sofisticirani Buenos Aires i avanturu i divlje predele Patagonije, ona ima mnogo toga da ponudi, i 2005. godine će biti 'ponovo otkrivena." Drugi je napisao, "Ove godine definitivno Argentina. Zapanjujuće je koliko je jeftina. Dobićete prvoklasni tretman s cenama trećeg sveta, a osim toga tamo ima još gradova kao što su Buenos Aires ('Pariz južne hemisfere'), Mendosa (setite se samo vina), Kordoba (divan kolonijalni grad) i mnogo prirodnih lepota, kao što su kolosalni Iguasu (Iguazu) vodopadi, i naravno Patagonija sa svojim glečerima." Drugi dopisnik bio je rečitiji: "Samo jedna reč: tango!"

SAD

Još jedan došljak u ovogodišnji krug pobednika su Sjedinjene države. Kao i ranije, mnogi učesnici u našoj anketi su hvalili raznolikost ove zemlje – ali novost su niske cene. "SAD danas predstavljaju jeftinu destinaciju za mnoge putnike," napisao je jedan dopisnik. A drugi kaže, "Moram da zaključim da će oslabljeni američki dolar privući rekordan broj putnika u SAD, tim pre što se globalno neprijateljsko raspoloženje prema Bushu iz gađenja pretvara u rezignaciju zbog činjenice da će biti prisutan još četiri godine." Jedan dopisnik navodi jugozapadne američke države - Arizonu, Jutu i Nju Meksiko - "zbog fantastičnih prirodnih lepota, istorije i mogućnosti za treking, kampovanje i planinarenje." Drugi kaže, "Kako su britanska funta i euro po vrednosti daleko nadmašile dolar, očekujmo mnogo više turista u dobroj staroj Americi.

Italija

Italija dobija mnogo glasova svake godine, ali ove godine uskočila je u prvih pet mesta zajedno sa Kosta Rikom. Jedan dopisnik na sledeći način opisuje privlačnost ove zemlje: "Cappuccino, gelato, nepretenciozne trattorije sa sjajnom klopom i jeftinim lokalnim vinom, predivni brdski gradići iz doba Renesanse, odlične cipele, šta više? Italijani znaju da žive." Sledeći komentar bio je još precizniji: "Italija – naročito Ravena, grad neviđenih mozaika." Treći dopisnik navodi ljude: "Ko može da odoli Italijanima? Njihova ljubav prema životu sliva se niz ulice. Oni su neverovatno izražajni, konkretni, strasni i gostoprimljivi ljudi!"

Kosta Rika

Još jedna večno popularna destinacija, Kosta Rika, dobila je odlične ocene ove godine zbog "izuzetnih prirodnih lepota i stroge politike očuvanja životne sredine." U sledećem komentaru stoji, "Već godinama Kosta Rika savršeno kombinuje raj za turiste i promovisanje lokalne kulture i prirodnih lepota. Danas se može reći da je to prava umetnost. Osim toga, ovo mesto ima bogatu ponudu za turiste svake vrste, od solo avanturista preko porodica s decom do multigeneracijskih grupa."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: