Raspevano drvo: Skulptura koja krasi brdo Penina

Singing Ringing tree (Raspevano drvo koje zvoni) je metalna struktura koja krasi brdo Penina i gleda na Bernli u Lankširu u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Subota, 30.11.2019.

13:10

Default images

Ova struktura je sagrađena 2006. godine, a deo je serije skulptura panoptikon umetnosti koja ima zadatak da predstavi renesansu 21. veka.

Neobičnost ovog "drveta" je ta što se u punom sjaju prikazuje samo onda kada je vetrovito. Kako je konstrukcija napravljena od šupljih cevi, vetrovitim danima stvara se melodija koja odzvanja okolinom.
Raspevanu konstrukciju od tri metra visine koja, poput vetrenjača u ovoj oblasti, koristi snagu vetra da stvori prodornu muziku od sedam oktava, dizajnirali su Majk Tonkin i Ana Lu.

"Drvo" je 2007. godine osvojilo Nacionalnu nagradu Kraljevskog instituta britanske arhitekture RIBA za izvanrednu arhitekturu, a 2017. godine je napravljeno još jedno Raspevano drvo koje zvoni u Teksasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: