"Naoružani pričama očeva": U ovaj srpski grad najviše dolaze Slovenci

Tito i dalje živi i to samo na jednom mestu u celoj bivšoj Jugoslaviji, a to je grad na Đetinji koji se jedini može pohvaliti da je svojevremeno bio republika i to samo zahvaljujući vrhovnom komandantu partizanskih odreda.

Izvor: RINA

Petak, 29.11.2019.

14:30

Užice/Foto: fightbegin/depositphotos

Čitavih 65 dana potrajao je slobodarski duh, jer Užička republika živela je od 24. septembra do 29. novembra te ratne 1941. godine.

"Josip Broz Tito je imao svoju sobu u kojoj je radio. Prema svedočenjima ljudi koji su tada ovde boravili napravili smo identičan raspored koji čuva duh tih vremena. U sobi se nalaze Titov lični sto, telefon i krevet", kaže za Rinu Goran Novaković istoričar i kustos u Narodnom muzeju u Užicu, gde je 2016. godine urađena jedinstvena postavka pod nazivom "Užička republika".
Slovencima najzanimljivija Titova spomen soba/Foto: RINA
U Užicu su se okupljali viđeni ljudi, vodili političke i društvene polemike, a glumci i pesnici imali su zadatak da te sive, ratne dane bar malo oboje, stoga su organizovali kulturne večeri koje su građanima ulivali nadu u bolje sutra.

Jedina slobodna teritorija u Nemcima okupiranoj Evropi nije časila časa, u centru republike, na tada najsavremenijim mašinama štampali su se primerci Borbe i Užičkih vesti koji su pozivali Srbe u narodnooslobodilačku borbu.

"Mašina koja je tad štampala novine se i dan danas nalazi u muzeju, kao i primerci Borbe. Na nekim od njih, kao mesto izdavanja navodi se Beograd, baš da bi se sakrio Titov trag i činjenica da se zapravo nalazi u Užicu. Zadnji broj odštampan je u kafani na Zlatiboru, pred upad Nemaca", kaže Novaković.
Foto: RINA
Iako je postajala samo dva meseca Užička repubila ostavila je dubok trag u našoj istoriji. Brojni su putnici namernici koji još uvek nisu zaboravili Titovu Jugoslaviju, pa dolaze u muzej da vide kako je to izgledalo nekad. Međutim, česti gosti su i pripadnici mlađih generacija koji naoružani pričama očeva ne zaobilaze Užice.

"Turisti nam najčešće stižu iz Slovenije, oni su poprilično jugonostalgični. Zanima ih kako je republika funkcionisala i kako su izgledale autentične stvari iz tog perioda. Nijedna ekskurzija nas ne zaobilazi, a čini me se da su đaci poprilično upoznati sa istorijom iz tog perioda. Nema tog deteta koje ne zna ko je bio Tito", rekao je istoričar Narodnog muzeja u Užicu.
Foto: RINA
Ako se odlučite da obiđite užički muzej i zakoračite u vremeplov koji će vas vratiti u ratne godine, moći ćete da vidite i autentično oružje koje su partizani i proizvodili i koristili u isto vreme, njihove uniforme, ali i maketu oklopnog voza koji je čak bio blindiran i bombe mu nisu mogle ništa.

Užička republika prestala je da postoji nakon bitke na Kadinjači, kada su Nemci uspeli da sruše srpsko uporište i uđu u Užice. Partzanske snage tada su se sklonile u Sandžak i odatle nastavile svoju junačku borbu protiv okupatora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: