Đavolji toranj: Usamljeno strmo brdo koje obavijaju mnoge legende

Đavolji toranj se nalazi u oblasti Vajoming u SAD, a pre nego što je njegov postanak objašnjen naučno, mnoge legende su se obavijale oko njega.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2019.

16:29

Đavolji toranj: Usamljeno strmo brdo koje obavijaju mnoge legende
Foto: depositphotos/ igorot

Najprihvaćenija priča o postanku ove stene koja kao da je samo iskočila iz tla vezuje se za priču o medvedu. Legenda, kao i svaka, ima razne varijante, ali opšteprihvaćena je o džinovskom medvedu i o devojčicama koje su pokušale da pobegnu.
Dok su bežale od zveri, pokušavale su da se popnu na stenu koja nije bila dovoljno visoka i medved je kandžama uspevao da ih sustigne, pa je stena postajala sve viša i viša dok devojčice nisu bile na sigurnom, a rezbarije koje se vide na Đavoljem tornju su tragovi medveđih kandži.

Mnogim američkim strarosedeocima ovo brdo predstavlja sveto mesto, pa su priče o Indijancima i džinovskim medvedima takođe neizostavne kada se radi o ovoj usamljenoj steni.
Stena se nalazi na 1.559 metara nadmorske visine, a sačinjena je od sedimenta koji se taložio na dnu mora koje se tu nalazilo pre više od 200 miliona godina.

Đavolji toranj je prvi nacionalni spomenik SAD, koji je predsednik Teodor Ruzvelt proglasio 1909. godine, a granica spomenika obuhvata 545 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: