"Ni na nebu, ni na zemlji": Kako su Grci sačuvali svoju kulturu?

Meteori (Μετέωρα) bi u slobodnom prevodu značilo "među oblacima", a predstavlja skup pravoslavnih manastira podignutih na visokim nepristupačnim stenama u Grčkoj, u oblasti Tesalije.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2019.

12:45

Foto: depositphotos/ Kilinson

Stene se nalaze između mesta Kalambaka i Kastraki, a danas ne privlače samo velike vernike, već i mnoge turiste koji su radoznali privučeni tajanstvenošću Meteora.

Prvi stanovnici ovih stena bili su prisutni još pre 50 milenijuma, oni su živeli u pećinama i pukotinama stena, a pronađena je i zaštita od hladnog vetra na ulazu u jednu pećinu stara 23.000 godina. Prvi stanovnici važni za dalju sudbinu ovih stena bili su asketi. Oni su u početku živeli samački život, viđajući se samo za vreme molitve, da bi u 11. veku Meteori postali njihov stalni dom, čija važnost se povećala onda kada je turska vojska osvojila Grčku i kada su nepristupačne stene bile jedno od retkih mesta gde je bilo moguće sakriti i sačuvati kulturu i veru.

Monasi su do manastira dospevali uz pomoć kožnih merdevina i mreža od kanapa, a stepenice i staze koje danas vode do vrha stena sagrađene su tek u 20. veku.
Veruje se da je na Meteorima nekada bilo više od 20 manastira, a danas je sačuvano svega šest. Agiou Nikolaou Anapafsas (Manastir Svetog Nikole Anapauskog) je izgrađen u 15. veku, a najvrednija freska u njemu je iz 1527. godine i prikazuje Adama kako u raju daje imena životinjama.

Agias Varvaras Rousanou (Manastir Svete Varvare) je podignut na ruševinama stare crkve 1545. godine, a 1517. godine je sagrađen Varlaam (Manastir Varlaam) koji krase freske Frangosa Katelanosa.
Najpoznatiji manastir na Meteorima je Megalou Meteorou (Veliki meteor ili Manastir preobraženja). Ovaj manastir se nalazi na najvišoj steni, a izgrađen je 1382. godine, a najočuvaniji je od svih, delom i zbog toga što je srpski kralj Simeon Uroš svoje bogatstvo dao manastiru i u njemu se zamonašio, to je razlog i zbog kojeg se neke od najvrednijih fresaka Grčke nalaze ovde.
Do manastira iz 15. veka Agia Triada (Manastir Svete Trojice) potrebno je preći 140 stepenika uklesanih u stene koje prolaze kraj crkve Svetog Jovana Krstitelja.

Agiou Stefanou (Manastir Svetog Stefana) je najmlađi od ovih manastira, a izgrađen je 1798. godine. Ovaj manastir je bombardovala nemačka vojska za vreme Drugog svetskog rata, verujući da se u njemu kriju pobunjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: