Platforma za iznajmljivanje smeštaja našla se na meti evropskih metropola

Predstavnici saveza Eurocities sastali su se u Minhenu kako bi pronašli rešenje za digitalne platforme poput Airbnba.

Izvor: B92, eurocom pr

Subota, 19.10.2019.

13:31

Platforma za iznajmljivanje smeštaja našla se na meti evropskih metropola
Foto: gettyimages/Justin Sullivan

Inicijativa evropskih gradova, među koje spadaju Amsterdam, Barselona, Lisabon, Minhen, Pariz i Beč, želi da sve digitalne platforme preuzmu pravnu odgovornost, izvršavaju svoje pravne dužnosti i vrše razmenu podataka tamo gde je ona neophodna.

Poslovni model koji ima platforma Airbnb nastao je nekoliko godina nakon pravila koja je postavila Evropska unija, a sada se pojavila potreba za postavljanjem novih pravnih i ekonomskih pravila koja bi se odnosila i na digitalne platforme.

Beč je pregovore sa platformom Airbnb prekinuo još krajem prošle godine zbog naplate boravišnih taksi koja nije u skladu sa austrijskim zakonom. Boravišne takse treba da uđu u gradski budžet i svi vlasnici smeštaja dužni su da imaju poseban račun za njihovu naplatu.
Foto:gettyimages/ Carl Court
Airbnb je odbio automatsko pružanje podataka o naplati boravišnih taksi, ali prekid pregovora nije uticao na one iznajmljivače koji poštuju zakonske obaveze. U međuvremenu Airbnb revnosno radi na svojoj ekspanziji zato što se u sledećoj godini priprema da izađe na berzu.

Budući da putem platforme kao što je Airbnb stanodavci brže mogu da zarade, sve glasnije se čuju pritužbe da je u centru grada malo stanova koji dugoročno mogu da se iznajme. Neki predstavnici alijanse tvrde da gradovi na ovaj način gube svoj „duh“ budući da na primer u Parizu četvrtina stanova u centru isključivo služi iznajmljivanju preko internet platformi.

Više gradova je pokušalo da stanodavcima ograniči broj dana godišnje za iznajmljivanje smeštaja. U Minhenu ovo ograničenje iznosi osam nedelja, a u Francuskoj je širom zemlje dozvoljeno iznajmljivanje u trajanju od 120 dana. Bečka turistička organizacija sugerisala je limit od 90 dana, ali dati predlog još uvek nije stupio na snagu, piše “Eurocom PR“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: