Gotika sa ukusom marcipana: Grad koji je vekovima predstavljao centar Baltika

Libek, za sve one koji vole gotiku, more, marcipan, arhitekturu...

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

15:41

Gotika sa ukusom marcipana: Grad koji je vekovima predstavljao centar Baltika
Foto: depositphotos/ Angelus_Liam

Libek je vekovima bio glavni grad Hanzeatskog saveza, trgovinski najvažnijeg saveza na Baltičkom moru. Kroz ceo grad protiče reka Trava, koja se uliva u Baltičko more, pa je krstarenje jedna od glavnih aktivnosti, a možete i samo uživati na obali kraj vode.
Zanimljivost o Libeku je i to da je marcipan nekih proizvođača zaštićen zakonom. Nema svako pravo da kaže da proizvodi marcipan poreklom iz Libeka, jer je veoma važno da u Libeku poslastice budu od marcipana u kojem nema ni zrna šećera, već samo badema, čak se ne dodaje ni med.

U Libeku možete da pronađete Muzej pozorišnih lutaka koje su sakupljene širom Evrope, Afrike i Azije.U ovom muzeju, osim što možete videti najrazličitije lutke, moći ćete da naučite i o značaju i simbolici lutaka u različitim kulturama.
U blizini Libeka možete obići crkvu Aegidien koja je nastradala u 1943. godine i koja nikada nije obnovljena kako bi podsećala na jedan od najvećih zločina koje je počinio čovek.

Nekada je Libek nosio naziv Grad tornjeva, koji ukrašavaju panoramski pogled na grad, a za to je zaslužna gotička arhitektura koja se može videti kroz celi grad.

Gradska kapija je jedna od najposećenijih znamenitosti Libeka. Holstentor je sagrađen 1464. godine u stilu prepoznatljivom za severnu Nemačku. Sa obe strane ima dve kule prekrivene visokim kupolama, dok prolaz nije previše visok, ali zato se iznad njega nalazi četri reda prozora, a unutar ovih zidina nalazi se i mali muzej.
Iako zasenjena Holstentorom, kapija Burgtor privlači veliki broj turista koji uživaju u pogledu na mešavinu svih perioda gotike i baroka, a nekada je ovo bila zapadna odbrana grada.

I Bogorodičina crkva je izgrađena od cigala u gotičkom stilu. Tornjevi ove crkve visoki su 125 metara, a izgrađeni su sredinom 13. veka. Ova crkva je veoma stradala u toku Drugog svetskog rata, a zvona koja su pala za vreme bombardovanja i danas stoje na istom mestu na podu crkve.
Još jedan predstavnik srednjovekovne arhitekture Libeka je zgrada gradske skupštine, koja se prvi put spominje 1225. godine, kada je bila u stilu romanike, ali je uništena požarom. Iako je gotika najdominantija, na ovom zdanju se vide i tragovi renesanse u vidu svetlih boja pri građenju.
Kao i sve ostale građevine iz ovog perioda, tornjevi se izdižu i iznad ove. Isti ukras ima i jedna od najstarijih bolnica u Evropi koja je radila do 1960. godine. Danas služi kao primer trajanja arhitekture više od 700 godina. Čak i starija je Gradska katedrala, međutim, zbog stradanja u Drugom svetskom ratu, samo mali deo je autentičan, a sve ostalo je delo rekonstrukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: