Čarobni Helsinki: Ulica Bulevardi, Stara crkva i ne samo to

Da li ste ikada razmišljali o tome kako bi bilo da imate svoje pozorište? Jedna od znamenitosti grada je na prodaju...

Izvor: B92

Subota, 12.10.2019.

16:18

Čarobni Helsinki: Ulica Bulevardi, Stara crkva i ne samo to
Foto:depositphotos/ YAYImages

U Aleksandar teatru ima 500 mesta, tačno koliko je bilo potrebno da 1879. godine, kada je pozorište izgrađeno, stanu svi oficiri lokalnog ruskog garnizona pod upraviteljstvom cara Aleksandra II, po kome je pozorište i dobilo ime.
Oni koji budu hteli da daju svoju ponudu moraće da dokažu da su istinski ljubitelji pozorišta, kako bi finska vlada odlučila da im poveri ovo važno istorijsko zdanje.

Biti vlasnik jednog ovakvog pozorišta ima svoju cenu, a konkretno samo renoviranje Aleksandar teatra će koštati oko 40 miliona evra.
Teatar se nalazi na adresi Bulevardi 23-27, a u ovoj ulici se nalazi veliki broj zgrada posvećenih kulturno-umetničkim aktivnostima.

Najpoznatiji je Muzej umetnosti Sinebrihof, koji poseduje uzornu slikarsku kolekciju. Muzej se nalazi u kući u kojoj je živela porodica Sinebrihov, a Pol, član porodice koji je počeo da kupuje umetnine, otvorio je muzej 1921. godine.
U Ulici Bulevardi nalazi se i Stara crkva, u velikom parku. Crkva je izgrađena 1826. godine u neoklasičnom stilu, a posetioci imaju priliku da uživaju u zvuku orgulja svakog utorka.

Turisti koji dođu u Helsinki ne bi trebalo da propuste ni Narodno pozorište, kao ni Narodni muzej Finske, a sve ove ustanove se nalaze u centru Helsinkija i nisu previše udaljene jedne od drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: