Turistički projekat decenije: 22 miliona za novo lice staroga grada

Dan grada Užica obeležio je početak rekonstrukcije Starog grada, koji je vekovima unazada njegova tačka identifikacije.

Izvor: RINA

Sreda, 09.10.2019.

19:45

Turistički projekat decenije: 22 miliona za novo lice staroga grada
Foto: Depositphotos / fightbegin

Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija za ovaj projekat izdvojilo je 22 miliona dinara, a iz kase grada dato je 10 miliona.

Planirano je da radovi na rekonstrukciji traju godinu dana i biće obavljani u nekoliko faza. Prva obuhvata rekonstrukciju gornjeg grada koja podrazumeva izgradnju kule, kazamata i rekonstrukciju citadele.

"Svi znamo koliko je Stari grad značio i znači svim Užičanima. Konzervaciju gornjeg grada smo započeli 2017. godine, a danas pristupamo prvoj fazi rekonstrukcije, nakon toga slede radovi na konzervaciji srednjeg i dela donjeg grada, a potom će biti urađena i ulazna kapija. Za te radove biće izdvojeno 11 miliona dinara, od čega je osam dalo Ministarstvo kulture. U toku je javna nabavka za odabir izvođača radova i očekujemo da ta faza bude završena do proleća. Nakon toga sledi treća faza - konzervacija celog donjeg grada i na taj način biće konzervirane sve zidine i spremne za kompletnu rekonstrukciju", izjavio je gradonačelnik Užica, Tihomir Petković.
Foto: RINA
Sledeće godine u planu je izgradnja pešačkog mosta koji će povezati magistralni put ka Zlatiboru sa Starim gradom.

"Već je urađeno idejno rešenje, očekujem da ćemo tokom naredne godine obezebediti uslove za početak radova i izgradnju mosta dugog 113 metara, koji će sam po sebi biti turistička atrakcija, a povezaće turiste sa svim našim interesantnim lokalitetima koje vredi videti i posetiti. Pored Starog grada to su definitivno i zelena biciklistička staza, kao i neolitsko naselje koje je već u izgradnji. Tako će Užice doprineti razvoju turizma u zapadnoj Srbiji", navodi Petković.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ističe da je ova rekonstrukcija - projekat decenije, koji će Užice visoko pozicionirati na turističkoj mapi Srbije.
Foto: RINA
"Užice je dugo vremena bilo samo usputna tačka za turiste koji idu od Beograda, preko Zlatibora ka Crnoj Gori. Stavljanjem Starog grada u punu turističku funkciju to će se definitivno promeniti i Užice će postati destinacija u kojoj će se zadržavati. Razvojem turizma, stvaraju se uslovi za nova radna mesta", naglasio je Selaković i dodao da pre tri godine niko nije ni mogao da zamisli da se uopšte i može popeti do Starog grada.

"To je bio zmijarnik i šikara. Danas sa početkom radova na rekonstrukciji počinje da se ostavaruje san svih nas koji smo ovde odrastali, ili prolazili zlatiborskim putem zamišljajući kako je ovaj stari grad izgledao svojevremeno. Međutim, početka radova ne bi bilo da se u Užicu nije vodilo računa o fiskalnoj odgovornosti, nisu se pravili dugovi, već se štedelo i marljivo prikupljao novac i danas uz pomoć resornih ministarstava pristupamo realizaciji ovog velikog projekta", rekao je Selaković.
Foto: RINA
Iz Ministarstva kulture poručuju da se rekonstrukcijom Starog grada otvara nova stranica kultire u Srbiji, jer su brojni slični lokaliteti nepravedno zapostavljeni i sada se radi na ispravljanju tih grešaka, pa je planirana rekonstrukcija skoro svih starih gradaova na području Srbije za koje postoji pisana dokumentacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: