Stara citadela dobija novi izgled: Rekonstrukcija Starog grada na Đetinji

Simbol grada na Đetinji vekovima unazad je Stari grad, koji datira iz sredine 15. veka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2019.

14:00

Stara citadela dobija novi izgled: Rekonstrukcija Starog grada na Đetinji
Foto: RINA

Njegova konzervacija započeta je 2017, a ove godine Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelilo je 23 miliona dinara bespovratnih sredstava za realizaciju projekta "Rekonstrukcija citadele na Starom gradu u Užicu". Za ovu investiciju grad je izdvojio devet miliona.

"Projekat uključuje kompletnu rekonstrukciju gornjeg grada, sa Donžon kulom. Podićićemo dva nivoa, nazidaćemo još metar citadele i urediti dva kazamata zajedno sa ulaznim elementima i na taj način dobijamo zatvorenu celinu koja će omogućavati nove sadržaje i stavljanje Starog grada u punu turističku funkciju", rekao je za Rinu pomoćnik gradonačelnika Užica, Nemanja Nešić.

Idejni projekat čiji je autor prof. dr Marko Popović rađen je prema pisanim tragovima iz 19. veka, kada su ovde vladali Austrijanci, jer iz tog perioda postoje najbolji dokazi za vernu rekonstrukciju. Nešić ističe da rekonstrukcija nije jedino što se radi na ovoj bitnoj istorijsko-arheološkoj lokaciji.
Foto: RINA
"Ministarstvo kulture uložilo je osam miliona dinara, a grad Užice tri miliona u dalju fazu konzerviranja srednjeg i donjeg dela Starog grada, čime stvaramo uslove za dalju rekonstrukciju. Fazno radimo na ovom projektu, a svega toga ne bi bilo bez velike podrške Vlade RS", izjavio je Nešić i najavio novu ivesticiju.

"Cilj nam je da ovaj deo u potpunosti stavimo u turističku funkciju. Mnogo je važna dobra infrastruktura i zato smo krenuli u projektovanje pešačko-komunikacionog pravca koji treba da poveže magistralni put ka Zlatiboru i Crnoj Gori sa Starim gradom, iduće godine očekujemo njegovu realizaciju, sa tim i na hiljade turista koji će posetiti ovo užičko utvrđenje i upoznati se sa njegovom istorijom, ali i sa drugim turističkim atrakacijama", naglašava Nešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: