Uskoro nove zabrane na plažama: "Štete moru i koralima"

Do sada je pred put bilo dovoljno da se razmišlja samo o vizama i vakcinama, a od sada treba voditi računa o mnogim sitnicama.

Izvor: B92

Petak, 30.08.2019.

17:07

Uskoro nove zabrane na plažama:
Foto:depositphotos/ Stockdonkey

Dnevno se samo u Americi baci 500 miliona plastičnih slamčica, a to je dovoljno da se napuni 125 autobusa. Slamčice se koriste desetak minuta, a nakon upotrebe završe u morima i okeanima jer se ne recikliraju.

Zabrana plastičnih slamčica je samo jedan korak ka očuvanju života u vodama i u borbi protiv zagađenja. Kako se budi svest ljudi o katastrofama izazvanim nemarnim bacanjem otpada, dolazi se do novih načina očuvanja prirodne sredine.

Jasno je da plastičnu ambalažu od kreme za sunčanje treba odložiti na predviđeno mesto, ali uskoro će neke destinacije zabraniti uopšte upotrebu ovakvih krema.

Brojna istraživanja su pokazala da mnogi preparati za sunčanje sadrže sastojke koji mogu da štete zdravlju čoveka i životinja, piše “Pun kufer“.

Naučnicima su na meti oksibenzon i oksinoksat, hemikalije koje štete koralima i životu u moru uopšte. Oksibenzon se pojavljuje u većini preparata za sunčanje, a rezultati istraživanja pokazuju kako može da oponaša hormon estrogen.
Foto:depositphotos/ zoomteam
Američka Devičanska ostrva zabranjuju upotrebu krema za sunčanje koje štete koralnim grebenima. Nema uvoza ni prodaje krema koje u sebi sadrže oksibenzon i oksinoksat. Zabrana stupa na snagu u martu sledeće godine.

Na Havajima će ova zabrana biti uvedena 2021. godine, s tim da se neće odnositi na šminku koja sadrži zaštitni faktor, kao ni na kreme koje je prepisao lekar. Isti primer sledi i Ki Vest na Floridi, gde se nalazi veliki koralni greben.

Karipsko ostrvo Boner je, takođe, izglasalo zabranu korišćenja krema za sunčanje koja će stupiti na snagu 2021. godine. Oni su se na ovo odlučili zbog naglog nestajanja korala nakon 1980. godine.

Pored Amerike i Kariba, isti zakon je uveo i Palau, a i uvedene su visoke novčane kazne za one koji ipak budu koristili ili prodavali nedozvoljen proizvod.

Naučnici se nadaju da će zabrane podstaći proizvođače da štetne sastojke zamene cinkovim oksidom, prirodnim mineralom koji uspešno štiti od štetnog zračenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: