Poljaci dolaze u prepunim automobilima, Nemcima najbitnije opuštanje

Poljaci dolaze u prepunim automobilima, Ukrajinci svaki dan roštiljaju, a Indijci imaju liste znamenitosti koje treba da obiđu, kažu ugostitelji iz Splitsko-dalmatinske županije, gde se ove godine beleži porast broja stranih turista.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.08.2019.

11:30

Poljaci dolaze u prepunim automobilima, Nemcima najbitnije opuštanje
Foto: fotovincek /depositphotos

"Poljaci obično dolaze privatnim automobilom, koji napune do vrha. Napune i prenosni frižider i svaku rupu u vozilu. Od hrane, pića do potrepština za domaćinstvo, čak i papirne ubruse donose sa sobom", kažu ugostitelji za "Slobodnu Dalmaciju" i dodaju da Poljacima zato treba po sat da sve iznesu iz auta.

Ako Poljaci i idu u neku od domaćih prodavnica, onda je to isključivo ona poznatog nemačkog trgovačkog lanca, jer takve imaju i kod kuće pa im je poznata njihova ponuda.

"Najčešće ostaju nedelju dana. Obično su to četvoročlane porodice, a ne vode baku i deku sa sobom, kao Ukrajinci", navodi jedan ugostitelj i dodaje da gosti iz Poljske obično provode dane na plaži, kuvaju u apartmanu, a uveče ne izlaze na večeru, nego samo u šetnju, pri čemu najčešće jedu sladoled ili odu na piće u neki od kafića.

"Ukrajinci preferiraju roštilj, to im je svetinja. Nedavno sam imao goste iz Ukrajine koji su iz dana u dan roštiljali u vrtu. Svaki dan su na repertoaru bile kobasice i piletina, pa opet tako ukrug", kaže jedan ugostitelj.
Foto: boerescul /depositphotos
Prema njegovim rečima, ako je u pitanju mladi bračni par, Ukrajinci obično sa sobom povedu baku i deku da im čuvaju dete kako bi mogli da se odmaraju. Ugostitelji prenose da Norvežani i Šveđani uopšte ne pripremaju hranu u apartmanu, već jedu napolju.

"Sve vreme su goli do pasa, bilo da je reč o jutru ili večeri, koriste svaki zrak sunca. Često ujutro odlaze na trčanje, a vole i da koriste teretanu. Vole da idu na rafting u Omiš, Bol na Braču, često uzimaju skuplju brodsku vožnju motornim čamcem", kaže jedan od ugostitelja.

On dodaje da su Skandinavci malo aktivniji od gostiju iz ostalih zemalja, a i bolje platežno sposobni da takav tip odmora mogu sebi da priušte. Francuski i engleski gosti su oni koji žele da iskuse destinaciju i uživaju u moru, hrani, vinima...

"Francuzi vole da putuju i po pravilu vole da obiđu apsolutno sve za što manje vremena. Englezi su više fokusirani na gastronomiju, uvijek pitaju gde mogu dobro da jedu, a cene su im prihvatljive. Vole lak ritam, mesta gde nema prevelikih gužvi. Ali ni oni, poput Nemaca, nisu opterećeni programom - ako negde i odu, dobro je što su otišli, ali nije da moraju", kaže jedan ugostitelj.
Foto: Violin /Depositphotos
Nemcima je najvažnije opuštanje.

"Prosečan gost iz Nemačke do apartmana uglavnom stiže automobilom. Parkira ga i ne miče do kraja odmora. Ode na plažu, kad je gladan, ode da jede, izlazi kada je za to raspoložen. Prioritet je opuštanje, bez velikog plana i aktivnosti", kaže sagovornik "Slobodne Dalmacije".

Italijani uglavnom dolaze porodično, vole da izađu, pojedu, popiju, ali domaćini kažu da im najviše prija samo more.

"Indijci sa sobom donesu miris istočnjačkih začina, koje koriste i dok kuvaju. Uvek dolaze velike porodice sa najmanje četiri člana. Oni imaju raspored, listu stvari koje treba uraditi i ispišu kvačice u stilu "bio, obišao, bio...", navodi ugostitelj iz Hrvatske.

Takvi su, kaže i Kinezi, ali i svi gosti koji dolaze s drugih kontinenata osim Amerikanaca, koji su nešto opušteniji. Prema rečima sagovornika "Slobodne Dalmacije", ono što gosti najviše žele da vide na hrvatskom primorju su Split, Trogir, Krka i ostrva Brač, Hvar i Vis, koji im je posebno atraktivan zbog Modre špilje.

U prvih šest meseci 2019. u Splitsko-dalmatinskoj županiji se, prema portalu eVisitor, u komercijalnim objektima odmaralo više od milion turista, a rastu turističkog prometa najviše su doprineli strani turisti, kojih je došlo 975.337, odnosno 10 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Zvanični podaci govore da među stranim gostima prednjače Nemci, zatim turisti iz Velike Britanije, SAD, Poljske, BiH, Francuske, Švedske i Češke, navodi Slobodna Dalmacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: