Najbolje očuvane carske palate na svetu: Snaga jedne države kroz vekove

Peking je grad koji je naseljen u kontinuitetu već više od 3.000 godina, ali je poslednjih osam vekova bio prestonica moćne kineske države.

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

11:11

Najbolje očuvane carske palate na svetu: Snaga jedne države kroz vekove
Foto: depositphoto/ 06photo

Iz Pekinga su Kineskim carstvom vladala 34 cara i za sobom ostavili komplekse carskih palata kao dokaz živopisne prošlosti i snage države kroz vekove.

O Zabranjenom gradu

Ovaj kompleks je najčuveniji i najbolje očuvan carski grad na svetu. Kompleks je smešten u samom centru Pekinga i bio je uporište careva za vreme vladavine dinastija Ming i Ćing.

Danas kompleks nosi naziv Palata muzej i pokriva celu severnu polovinu gradskog trga Tjenanmen. Palata predstavlja pravougaonu strukturu koja ima tačno 9.999 građevina smeštenih u prostoru od 74 hektara. Palatu okružuje rov dubok šest metara i zid dužine 10 metara.

Dve glavne kapije zdanja su ona okrenuta trgu koji i nosi naziv Tjenanmen i na suprotnoj strani "kapija uzvišene moći" odnosno Šenvumen. Visoke kule sa kojih se vidi čitav Zabranjeni grad i veći deo Pekinga nalaze se na ivicama kompleksa, raspoređene po jedna na svakoj od glavnih strana sveta, piše portal Zanimljivageografija.com.

Kompleks je podeljen na dva dela. Spoljašnji dvor se nalazi na južnom kraju i služio je tome da car pokazuje svoju vrhovnu moć narodu, dok je Unutrašnji dvor na severnoj strani, gde je u miru živela carska porodica. Ukupno 24 cara je živelo i vladalo iz ove palate, a poslednji je proteran 1924. godine. Letnja palata

Na oko 15 kilometara od Pekinga nalazi se prelep kompleks Letnje palate. U njoj se nalazi najlepši i najbolje očuvani carski park, veliki broj lepih pejzaža, izvanredni umetnički predmeti i prelepe građevine. Građena je sa prekidima od 3. veka nove ere sve do 20. veka. Od ukupno 300 hektara, koliko zauzima palata, tri četvrtine je pod vodom, a dva najpoznatija integralna dela su Brdo dugovečnosti i jezero Kuenming.

Kompleks Letnje palate je građen prvenstveno sa idejom da se pripadnici carskih dvorova odmaraju u njemu, pa zato ne čudi što se puno pažnje obraćalo estetskim vrednostima na svakom koraku. Više od 3.000 objekata, uključujući paviljone, kule, mostove i prolaze, ukomponovani su u prostoru velike bašte sa živopisnim jezerima i brdima tako da obezbeđuju potpuni mir i komfor.
View this post on Instagram

Rare blue sky day in Beijing!

A post shared by Casey Powers (@cj.powers) on

Nebeski hram

Još jedan od simbola carske moći jeste i Nebeski hram. Ovaj objekat sagrađen 1420. godine služio je kao mesto na kome su se žrtve prinosile nebu. Severni deo hrama u okviru zida koji ga okružuje ima polukružni oblik simbolišući nebo, dok je južni deo u obliku kvadrata i predstavlja zemlju.
Foto: depositphoto/chungking
Svi objekti koji čine deo Carske palate, Letnje palate i drugih objekata koji su pripadali direktno carskim porodicama su arhitektonski savršeno projektovani, nalaze se na predivno uređenom zemljištu i sadrže bezbrojne primerke drevne i moderne kineske umetnosti. A kada samo pomislite da su se među ovim zidinama donosile odluke o sudbini jedne od najmoćnijih carevina koje je svet video, jasno vam je zašto ovaj kompleks palata privlači veliki broj turista i predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu.
Foto: depositphoto/Zoooom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: