Ove rečenice će vas naterati da odmah spakujete kofere

Citati o putovanjima na najlepši način prenose suštinu putešestvija po svetu, a njihova formula glasi: istraživati, upoznavati, živeti! Putovanja su ujedno i dokaz da bogatstvo i van materijalnog postoji, pa ćete neretko čuti da je "hodanje po svetu" jedina stvar koja košta, a istovremeno obogaćuje.

Izvor: B92, Putuj sigurno

Petak, 16.08.2019.

17:41

Ove rečenice će vas naterati da odmah spakujete kofere
Foto: Depositphotos / EpicStockMedia

Na to koliko su putovanja važna za način na koji gledamo svet redovno nas podseća i kultura, koja nam nudi niz zanimljivih književnih citata, filmskih kadrova, pa čak i celih knjiga i pesama koje govore o umeću življenja u pokretu i istraživanju novog, stranog i nepoznatog.

U narednim pasusima saznaćete koji su to najlepši citati o putovanjima – iz knjiga, filmova i pesama, a ne sumnjamo da će i vas inspirisati – ako ne da i sami stvorite delo, a onda barem da spakujete kofere i već ovog meseca krenete na putovanje, piše sajt Putuj sigurno.
Foto: Depositphotos / mihtiander
Citati o putovanjima iz knjiga - najlepše napisane reči o lutanju

Knjige su oduvek bile inspiracija broj jedan kada je reč o svetu putovanja, turizma i upoznavanja novih destinacija. Najlepše reči svetske književnosti i najveći pisci i spisateljice svoja iskustva, doživljaje i razmišljanja o putovanjima oduvek su voleli da pretoče u umetnička dela i podele ih sa ostatkom sveta. Kada su u pitanju putovanja u knjigama su neretko bila opisivana najlepšim mogućim rečima, a citati su bili samo deo tih opisa. Evo samo nekih od njih:
  • „Nisu svi koji lutaju izgubljeni“, napisao je tvorac Gospodara prstenova Tolkin u svojoj poemi Nije zlato sve što sija. Ova rečenica jedan je od najpoznatijih citata o putovanjima iz sveta knjiga.
  • „Upoznaj svet. Fantastičnije je od svakog sna napravljenog ili plaćenog u fabrici“, na neverovatan značaj putovanja ovim citatom aludirao je Rej Bredberi u kultnom romanu Farenhajt 451.
  • „Imaš mozak u glavi. Imaš noge u cipelama. Možeš se uputiti na koju god stranu odabereš“, napisano je u fantastičnoj dečjoj knjizi Oh, mesta koja ćeš videti!, autora Teodora Gejzela.
  • „Prava lepota putovanja ne sastoji se u upoznavanju novih pejzaža, već u menjanju pogleda na svet“, divno je sročio omiljeni pisac mnogih Marsel Prust, u svom najpoznatijem delu U traganju za izgubljenim vremenom.
  • „Pusti svet da te promeni, pa ćeš i ti moći da promeniš svet“, napisao je najpoznatiji revolucionar Če Gevara u svom Dnevniku motocikliste.
  • O tome da „putovati znači živeti“, naučio nas je Hans Kristijan Andersen u Bajci svoj života: autobiografiji.
  • Elizabet Gilbert u istoimenoj knjizi po kojoj je snimljen i svetski poznati film Jedi, moli, voli, napisala je “putovanje je vredno svake cene i žrtve“.
  • „Gradovi su oduvek bili kao i ljudi, pokazuajući svoje različite karaktere putniku. Zavisno od grada i turiste, među njima može postojati međusobna ljubav ili nesviđanje, prijateljstvo ili neprijateljstvo“, napisao je kontroverzni romanopisac Roman Pajn u svojoj knjizi posvećenoj putovanjima Gradovi i države.
  • „Svet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu“, reči su koje se pripisuju Sv. Avgustinu.
  • Na to da putovanja ne treba da posmatramo kao priliku za beg od sebe podsetio nas je čuveni japanski pisac Haruki Murakami, rečima: „Koliko god daleko otputovao, nikada ne možeš pobeći od sebe. To je senka, prati nas svuda“, u knizi Posle potresa.
  • „Nemoj mi reći koliko si obrazovan, reci mi koliko si putovao“, napisao je Muhamed, islamski prorok i ovim rečima naznačio značaj putovanja za iskustvo i karakter svakog čoveka.
Foto: Depositphotos / tomasfoto
Citati o putovanjima iz filmova - kamerom kroz svetske destinacije

Nisu samo stranice knjiga obeležene predivnim rečenicama koje se odnose na putovanja. Citate o putovanju, predivnim predelima sveta i turizmu i lutanju svetom generalno, zabeležila je i filmska kamera.

Dok nas kadrovi sedme umetnosti vode širom planete i tako vizuelno upoznaju sa destinacijama “iz druge ruke”, reči likova iz filmova tu su da nas dodatno inspirišu. Najlepši citati o putovanjima iz filmova definitivno se moraju naći na listi citata o putovanjima zbog kojih smo i sami odmah krenuli da rezervišemo najpovoljnije avio-karte. Evo nekih od njih:
  • „Pedeset godina od sada, kad se osvrneš na svoj život, zar ne želiš da imaš herca da kažeš kako si imao hrabrosti da uđeš u kola?“, rekao je avanturistički raspoložen Sem Vitviki iz Transformersa.
  • „Volim kada se probudim ujutru ne znajući šta će se desiti, koga ću upoznati i gde će me vetar odneti“, izgovorio je Džek Doson u kultnom Titaniku.
  • „Svet nije u knjigama i mapama, on je tamo napolju“, izgovara Gandalf u Hobitu, pozivajući tako sve na upoznavanje planete.
  • Na to da „suština čovekovog karaktera dolazi iz novih iskustava“, podsetio nas je Kristofer Mekendles iz avanture U divljini.
  • U Narniji smo čuli predivan citat o vezi avanture, putovanja i čovekove sudbine: „Neka putovanja nas vode daleko od kuće, a neke avanture do naše sudbine“.
  • Harizmatični Džek Sperou, pardon, kapetan Džek Sperou, u Piratima sa Kariba je jednostavnim uzvikom učinio to da publika poželi da bude na brodu u tropskim predelima: „Sad, daj mi taj horizont…“
  • „Gde treba da idemo mi koji lutamo ovim svetom, tražeći bolje verziju sebe?", rečenica je koju čujemo u Pobesnelom Maksu, u delu Auto-put besa.
  • „Idem u avanturu!“, uzbuđeno je uzviknuo Bilbo u Hobitu.
Foto: Depositphotos /joyfull
Citati o putovanjima iz pesama - melodični pogled na svet

Melodije, tekstovi pesama i oni koji ih pevaju i komponuju oduvek su inspirisali i motivisali turiste iz celog sveta da potraže najbolji aranžman za putovanje iz snova. Citati o putovanjima iz muzike često su napisani metaforično, često se ne mogu ni razumeti bez konteksta, ali istovremeno spadaju među najlepše citate o putovanjima, te moramo navesti neke od njih:
  • „Putujući po svetu preko sedam mora svako traži nešto“ (Travel the world and the seven seas, everybody’s looking for something), Eurythmics – Sweet Dreams
  • „Putovaću, putovaću divlje i slobodno, spakovaću kofere jer me divni veliki svet zove“ Elvis Presley – Harem Holiday
  • „Hoću da te poljubim u Parizu, hoću da te držim za ruku u Rimu“ (I wanna kiss you in Paris, I wanna hold your hand in Rome), Madonna – Justify my love
  • „Slušajući čućeš kako te daljina zove, daleko odavde ali biće sa tobom uskoro“ (Listen can you hear the distance calling, far away but will be with you soon), Kylie Minougue – Light Years
Foto: Depositphotos / sborisov
Citati o gradovima - popularnim turističkim destinacijama

Popularne turističke destinacije, odnosno gradovi koji važe za najposećenije i omiljene domaćim, ali i turistima iz celog sveta, vrlo su poznati širom planete. Evo nekih od njih:
  • „Pariz je uvek dobra ideja“, Odri Hepbern
  • „Beč je kapija Istočne Evrope“, Niki Lauda
  • „Italija se promenila, ali Rim je Rim“, Robert de Niro
  • „Čudo mog života je što se nudim svakog jutra u 21. veku – u Pragu“, Alan Levy
  • „Iznad svega, želim da budem srećan. U Barseloni sam srećan“ – Neimar
Foto: Depositphotos / muha04

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: