Trikovi koji smanjuju stres i napetost, a možete da ih primenite i u avionu

Koliko puta vam se desilo da ste počeli da se pakujete i da ste osetili jaku nervozu. I to ne samo vi, već i svi vaši ukućani. Da biste smanjili nivo stresa možete da pribegnete trikovima koji će vam pomoći da ublažite nervozu kako bi vam i spavanje pred put i tokom njega bilo kvalitetnije, a energija u "ravnoteži".

Izvor: B92, evening standard

Petak, 09.08.2019.

10:59

Trikovi koji smanjuju stres i napetost, a možete da ih primenite i u avionu
Foto:depositphotos/Observer

Nije retkost da se sa putovanja ljudi vrate umorniji fizički i iscrpljeniji psihički. Iako se putovanje najčešće drugačije zovu "odmor", priprema, sam put, ali i navikavanje na novu sredinu mogu da izazovu ogromnu količinu stresa.

Postoje "ritualni" koji mogu da vam pomognu da smanjite nivo stresa.

Pošto joga nije moguća, odnosno poželjna u kolima ili avionu, potrebno je pronaći drugi način na koji se mogu rešiti problemi koji prete da upropaste putovanje. Dovoljno je da pronađete mesto na kojem možete dugo da sedite, zatvorite oči i uronite u svoju unutrašnost. Um i disanje je sve što je potrebno, ukoliko znate da ih kontrolišete.

Meditacija je jednostavna tehnika uz pomoć koje se možete da smanjite stres. Potrebno je da se koncentrišete na svoje telo i emocije. Sva čula treba da budu usmerena ka osluškivanju vašeg tela, umesto okoline. Meditacija se uči i vežba, svaki put se bude drugačiji osećaji, unutrašnji, a i okoline, i zbog te različitosti ova efektivna tehnika gotovo da ne može da dosadi.

Ova tehnika može da se primenjuje uvek i svuda. A najpotrebnija je kada niste koncentrisani ili kada ste umorni ili pod stresom, jer za svega nekoliko minuta možete da povratite fokus. Pokušajte da menjate mesta na kojima meditirate kod kuće, neka budu što neudobnija kako biste se lakše namestili kada se na putovanju javi potreba za ovakvim "odmorom".

Kada se nađete na putu, sedite tako da možete celo telo da opustite, a ruke spustite u krilo ili pored sebe. Zatvorite oči i razmišljajte o ritmu disanja dokle god ne pronađete odgovarajuću brzinu. Obratite pažnju na sva čula. Redom koji vam se sam nametne. Osvestite sve ono što se "usput" dešava sa našim organizmom.

U toku puta će zvuk biti prvo što će vam privući pažnju. Obratite pažnju i na najmanji šum, čak i kada ne možete da utvrdite šta je. Kada svaki zvuk dovedete u svest nastavite sa narednim čulima. Ako vas prekinu sopstvene misli, ponovo se osvrnite na ritam disnja i tako ćete povratiti foklus.

Kada okruženje osetite kroz čula, lagano otvorite oči i pronađite pogledom sve ono što ste čuli, osetili na koži, namirisali... na kraju razmišljajte o uticaju ove vežbe na vaše trenutno stanje i probajte da zadržite onaj ritam disanja koji vam je utoku meditacije najviše odgovarao.
Foto:depositphotos/mike_kiev
Možete isti efekat da postignete i na malo drugačiji način. Potrebno je da skrenete misli sa "velikih" misli i da razmišljate o sitnicama. Za najbolji učinak potrebno je da se legne na leđa, noge da budu ispružene i malo razdvojene, a ruke da budu opružene pored tela.

Ukoliko nemate mogućnot da budete u ovom položaju, pokušajte da se namestite barem na sičan način. Kod ove vežbe treba pustiti misli da naviru, a onda treba da se koncentrišete na disanje, odnosno na to kako vazduh putuje telom.

Kada osetite kako vazduh struji kroz vas, počnite se osećanjem tela. Počnite od nožnih prstiju, mislite o njima dok ne postanete svesni da su oni tu, stalno. Isto uradite sa svim delovima tela, a kada završite osvrnite se na svoj um i kako on trenutno funkcioniše.

Naredna vežba služi da pluća dostignu svoj maksimum. Udahnite duboko, a onda izdahnite, ali tako da izbacite sav vazduh iz sebe. Ponovo udahnite, ali ovaj put vazduh izbacite na nos u ritmu od oko sedam kratkih izdisaja bez uzimanja dodatnog vazduha. Obratite pažnju na stomak, svaki prirodni pokret potrudite se da naglasite.

Nakon ovoga, udahnite punim plućima, potom izdahnite, nakon što to uradite nekoliko puta ponovite vežbu. Kada odlučite da sve se dovoljno opustili, udobno se smestite i vratite se normalnom disanju.

Kada je napetost u pitanju, ništa je ne rešava kao masaža. Zato treba da naučite nekoliko jednostavnih trikova, koje možete da primenite na sebi. Ispravite se, a ramena potpuno opustite, tako da padnu što niže. Glavu opustite i priržavajte čelo levom rukom dok ona prirodno teži da padne napred.

Onda donjim delom dlana, nežno masirajte gornji deo vrata i glavu gde osećate pritisak. Pokreti treba da budu nežni, kružni i usporeni. Ovu masažu treba da radite oko dva minuta, a onda vratite telo u uobičajni položaj.
Foto:depositphoto/ korolOK
Narednu masažu izvodite tako što palčeve postavite iza, odnosno ispod učiju dok šakom pridržavate vilicu i obraze, a prste postavite na slepoočnice. Potom palčevima pravite kružne pokrete dok se ne oslobodite napetosti u tom delu glave, a onda istim pokretima tretirajte i druge delove ukoliko ima potrebe, piše "Evening Standard".

Za poslednju vežbu je potrebna sveska i olovka, u pitanju je dnevnik. Posebno je korisna ukoliko putujete sami, jer ćete moći više vremena da provedete u pisanju o utiscima koje ste stekli, razmišljanima koja ste imali, zapažanja o novom mestu...

Imati beležnicu pri ruci znači da ukoliko vam padne neka ideja na pamet, nikad je nećete zaboraviti. Takođe, pre nego što primenite sve ove vežbe, možete da zapišete sve negativne misli i tako da ih se oslobodite.

A pomaže i da se prati tok svesti, počnite sa pisanjem čim se probudite o tome šta ste sanjali, kako ste spavali... Potrebno je da nekoliko puta dnevno posegnete za beležnicom i na taj način oslobažate svoje misli i možete puni energije da dopustite da nešto drugo zauzme vašu pažnju.

Stes na putovanjima imaju i oni koji putuju sa dragim osobama radi odmora, a najviše će značiti onima koji često putuju zbog posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: