Nije samo more odmor: Srpske oaze mira i zdravlja sve su atraktivnije turistima

Leto je godišnje doba kada želimo da svoje slobodno vreme i odmor provedemo negde pored vode i uživamo u blagodetima sunca i toplog vremena.

Izvor: B92

Petak, 26.07.2019.

11:29

Nije samo more odmor: Srpske oaze mira i zdravlja sve su atraktivnije turistima
Foto: depositphoto/Bane.m

Ali to ne znači da leto moramo da provedemo na plaži i u blzini morske vode. Mnogi od nas uživaju u letu na drugačiji način. Mir, čist vazduh i specifičnosti srpskih banja, koje podrazumevaju mnogobrojne termalne izvore i lečilišta, privlače veliki broj turista.

Banje u Srbiji nude našim, ali i inostranim turistima, sve veći broj sadržaja, pa samim tim postaju sve atraktivnije destinacije za koje se turisti odlučuju.

Neku od mnogobrojnih banja u Srbiji možete da posetite ako vam je potreban odmor za telo i um, rekreacija, zabava, ali i uživanje. Pored toga što pružaju mogućnost drugačijeg odmora, banje su i te kako dobre za naše zdravlje.

Leto je dobra prilika i da se odmorite u nekoj od srpskih banja, naročito ako imate određene zdravstvene probleme, jer za svaku tegobu postoji adekvatno lečilište sa odgovarajućom klimom.

Srbija ima više od 53 termalna lokaliteta, u čijim blagodetima su uživali još i stari Rimljani. Boraveći na ovim prostorima, oni su otkrili lekovitost pojedinih voda i na njima su izgradili kupatila. Neka od njih sačuvana su i danas.

Jedan od razloga zašto su banje idealne za odmor, jeste i činjenica da se smeštaj može naći po veoma pristupačnim cenama, a banjske terapije prilagođene su lečenju širokog spektra zdravstvenih smetnji.

Mi vam za ovo leto predlažemo nekoliko banja u kojima možete da se odmorite, uživate, ali i rešite određene zdravstvene probleme, ukoliko ih imate.
Foto: depositphoto/Slast
Sokobanja

Jedna od najposećenijih banja u Srbiji nalazi se ispod planine Ozren i udaljena je 30 kilometara od Aleksinca. Poznata je po Soko gradu i izletištu Lepterija i nudi različite sadržaje sportsko-rekreativnog turizma. Ako odlučite da leto provedete u Sokobanji obavezno posetite i izletište Kalinovica, ali i vodopad Ripaljku.

Bovansko jezero nalazi se u neposrednoj blizini banje, i nudi brojne sadržaje za odmor i uživanje pored jezera. U Sokobanji se inače leče astma, anemija, psihički problemi, kao i ortopedski problemi.
Foto: depositphoto/Bane.m
Vrnjačka banja

Vrnjačka banja se nalazi u dolini Zapadne Morave i udaljena je oko 200 kilometara od Beograda. Poslednjih godina sve više pridaje značaja sportskom turizmu u okviru kojeg se izdavajaju otvoreni sportski tereni i zatvoreni bazeni. Blizina Morave je pravi izazov za ljubitelje reka, ali i ribolovce.

Aleksandovačka župa je pravi raj za vinopije, a planina Goč je preopznatljiva po bujnoj vegetaciji stvorenoj kombinacijom idealne klime i zemljišta. Vrnjačka banja je poznata po svojim mineralnim vodama koje leče šećernu bolest, bolesti u vezi sa abdomeno, žuči, pankreasom, želucem, crevima, bešikom, bubrezima i reumom. Voda se pije, inhalira ili se u njoj i kupa.
Foto: depositphotos/smoke-lmt.mail.ru
Prolom banja

Ova banja je udaljena od Kuršumlije 23 kilometra, a kraj u kome se nalazi banja poznat je po manastirima i crkvama iz svih perioda srpske istorije, ali i blizini Ðavolje varoši koja je pod zaštitom države kao Spomenik prirode prve kategorije. U Prolom Banji se organizuju izleti do znamenitih lokaliteta u njenoj bližoj i daljoj okolini.

Neolitsko nalazište Pločnik, staro 7.5000 godina, udaljeno je 28 kilometara od Prolom Banje i predstavlja bogato nalazište artefakata iz neolitskog doba. Banja je poznata pre svega, po svojoj lekovitoj Prolom vodi koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti. Pored lekovite Prolom vode u lečenju se koristi i Prolom blato, napravljeno sa lekovitom vodom. Koristi se za bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, zapaljenjskog reumatizma. Lukovska banja

Nalazi se na 35 kilometara od Kuršumlije, a po broju izvora termomineralnih voda spada u red najbogatijih u Srbiji. Predstavlja najvišu banju u Srbiji (681 metar nadmorske visine) i poznata je po velikom broju izvora mineralne vode različitog sastava i temperature. Pogodna je za zapaljenjski reumatizam, degenerativni reumatizam, osteoporozu, giht, stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu i ginekološka oboljenja.
Sijarinska banja

Ova banja nalazi se u blizini Leskovca i poznata je po 18 izvora lekovite vode, a posebnu atrakciju, jedinstvenu u Evropi, predstavljaju gejzir tople vode, čiji vodeni stub dostiže visinu od osam metara. Banja se preporučije za ljude koji imaju oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijasa i lumbaga, stomačna oboljenja, ginekološka oboljenja i plućnih bolesti, i psihičke iscrpljenosti.
View this post on Instagram

#Spa👌

A post shared by Sijarinska Banja (@sijarinska_banja) on

Banja Vrujci

Nalazi se u podnožju planine Suvobor i Maljen planine, u dolini reke Toplice. Ako boravite u ovoj banji možete da upozante zavičaj vojvode Živojina Mišića, muzej rodnu kuću vojvode, manastir Ribnicu i ribničku pećinu, muzej kamena, Mionicu i druge znamenitosti mioničkog kraja. Prirodni lekoviti faktori Termalne vode u banji sadrže kalijum, magnezijum i selen, a pored toga, banja je bogata peloidom - lekovitim blatom koje se koristi u vidu obloga. Odlična je za one koji pate od hroničnog reumatizma, povišenog krvnog pritiska, malokrvnosti i očnih bolesti.

Čist vazduh, zdravo prirodno okruženje, blaga klima i sve bogatiji izbor sadržaja koji banje nude svojim posetiocima, razlog su sve većeg broja poseta ovim modernim oazama zdravlja i odmora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: