Figaro uoči Makronove posete: 5 dobrih razloga da posetite Beograd

Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji, prvu zvaničnu posetu francuskog predsednika u poslednjih 18 godina. Povodom toga, Figaro je objavio tekst u kojem navodi pet dobrih razloga za posetu glavnog grada Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

13:05

Figaro uoči Makronove posete: 5 dobrih razloga da posetite Beograd
Foto: elenathew/depositphotos

U tekstu se navodi da je Beograd grad koji je "progonjen istorijom, tragičan", ali da se brzo razvija i da će vam "oduzeti dah".

Grad pun energije, sa dosta zelenila, "eksplozivan" i koji u prevodu znači "Beli grad" ponovo je 2019. godine, navodi Fiugaro, postao "kraljica Balkana".

Svaki kamen ima istoriju

Glavni grad Srbije, Beograd je bio keltski, rimski, vizantijski, mađarski, bugarski, turski, austrijski, a što se može videti i "okusiti" širom grada. Naime, kako prenosi Figaro, hrana koju ćete jesti u Beogradu poprimila je uticaj svih osvajača glavnog grada kroz istoriju. Uživaćete i u lokalnoj muzici, a navode i da jezik koji se u Srbiji govori "gotovo je nemoguće da nećete shvatiti".

"Kamena, zelena pluća grada, spektakularna Kalemegdanska tvrđava, koja gleda na ušće Dunava i Save, govori o bogatoj istoriji grada sa svojim rimskim, osmanskim i austrijskim zidinama", navodi se u tekstu.

Pominje se i da će se dva predsednika naći ispred renoviranog spomenika zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi na Kalemagdanu. U Beogradu treba videti Skupštinu Srbije, nekadašnju Glavnu železničku stanicu (koja je sada napuštena), rezidenciju kneginje Ljubice, crkvu Svetog Marka, kao i Glavnu poštu Beli dvor na Dedinju....
Foto: tupungato/depositphotos
Muzeji otvoreni za sve ukuse

Već godinu dana muzeji u Beogradu ponovo su se otvorili. Osnovan pre 175 godina, ali zatvoren više od 15 godina do 2018. godine, Narodni muzej u Beogradu, smešten je u srcu grada, a dom je autentičnog ali i nepoznatog blaga.

U njemu ćete videti zbirke numizmatike, praistorijske ili antičke arheologije, srpske religiozne umetnosti (ikone i freske) ili jugoslovenske umetnosti (Krstić, Danil, Šumanović ...), a nikoga neće, navodi Figaro, ostaviti ravnodušnim.

Ljubitelji savremene umetnosti mogu da posete muzej Zepter u pešačkoj ulici Knez Mihailova ili da pređu reku Savu do Ušća da otkriju Muzej savremene umetnosti. Na Kalemegdanu, dodaje se u tekstu, nalazi se Vojni muzej, koji preporučuju itekako treba posetiti. Ljubitelji nauke, misterije, struje i tehnologije oduševiće se u muzeju Nikole Tesle.

Posebna umetnost življenja

"Ovde slavimo kao da ćemo sutra umreti." Mešavina slavenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma (grad je uništen i srušen na desetine puta u 15 vekova), beogradski duh je oda uživanju, radosti življenja, vedrine.

"Sa svojim baržama na Savi pretvorenim u noćne klubove, stotine barova, kafana i restorana u kojima plešete i pevate onoliko glasno koliko želite, srpska prestonica postala je poznata vikend destinacija. Večera u staroj ulici Skadarlija, na primer u restoranu, "Tri šešira" biće pun pogodak, a u njemu ćete probati originalnu srpsku kuhinju.
Foto: krketa/depositphotos
Jedinstvena balkansko-barokna atmosfera

Potpuno novo mesto sažima raspoloženje Beograda, gde se red i haos, siva i boja, napredak i tradicija, nostalgija i beg, optimizam i fatalizam sukobljavaju - Dorćol plac.

U blizini Dunava, ovaj deo grada u kojem je do Drugog svetskog rata živela jaka jevrejska zajednica postao je napušteno postindustrijsko područje. Niko sem vozača trolejbusa i tramvaja u taj deo grada nije svraćao.

Trebalo je da prođe vreme i da se okupi nekoliko "kreativnih umova da se ove stare garaže i radionice učine trendseterskim mestom gde lokalni mladi dolaze da piju, igraju, sviraju i pevaju noću". Upoznajte i Vojvodinu

Figaro navodi i da ako planirate posetu Beogradu, da izdvojite i nekoliko dana za Vojvodinu.
Obiđite, dodaju, Sremske Karlovce, i ne propustite njegovu pravoslavnu katedralu niti mirnu glavnu ulicu uokvirenu "habsburškim kućama iz kasnog 17. veka".

Tu ćete videti i velika gnezda Roda, a malo dalje od Sremskih Karlovaca nalazi se Novi Sad u kojem dominira tvrđava Petrovaradin.

Ova trvđava, navodi se, svake godine domaćin je Exit muzičkog festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: