Metropola odbija vrtoglavim cenama: Ovde je "kirija" i do 5,5 hiljada dolara

Jedan je od ekonomski najrazvijenijih gradova na svetu, svi hrle da žive i rade u njemu, ali je ujedno i jedan od najskupljih gradova za život.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

16:22

Metropola odbija vrtoglavim cenama: Ovde je
Foto: depositphotos/UTBP

Njujork je prošle godine doživeo svoj najveći ekonomski procvat u proteklih 70 godina. Vrednosni papiri, zdravstvo, tehnologija, mediji i biznis, ali i industrija turizma doprineli su potražnji radne snage i porastu broja radnih mesta.

Zato se Njujork konstantno nalazi na vrhu liste top deset najskupljih gradova na svetu za življenje. Zbog toga danas 1,5 miliona stanovnika “Velike jabuke” živi ispod nivoa siromaštva.

“Biznis insajder” (Business Insider) donosi nekoliko neverovatnih činjenica koje pokazuju koliko je Njujork zapravo skup grad.

Nekretnine su u Njujorku izuzetno skupe, pa tako neki stanovnici izdvajaju milione kako bi živeli u podrumima, gde mogu da dobiju više prostora za svoj novac.
Foto: depositphotos/rabbit75_dep
Primera radi, podzemni dupleks od 190 kvadratnih metara u regiji Aper Vest Sajd (Upper West Side) košta otprilike 2,3 miliona dolara, dok je manji stan iznad skuplji za milion dolara.

Preko 100 milijardera živi u Njujorku. Prema poslednjim podacima, ukupno 105 milijardera živi u ovom američkom gradu. To je više milijardera nego u bilo kojoj zemlji na svetu, osim SAD-a, Kine i Nemačke.

Prosečna cena stana u Njujorku je oko 3.400 dolara, što je duplo više od prosečne američke stanarine. Njujork je treći najskuplji grad na svetu, a prosečna kirija u najskupljem kvartu na Menhetnu iznosi 5.603 dolara.

Cena parkinga na mesečnom nivou iznosi 606 dolara, što je više od srednje kirije u pojedinim delovima grada Kalifornije ili Kolorada.

Prosečna cena kuće u Njujorku je 1,5 miliona dolara, što je pet puta više od prosečne američke nacionalne cene kuća.
Foto: depositphotos/IgorVetushko
U Njujorku se nalazi najskuplji penthaus ikada, od 2.100 kvadratnih metara koji je prodat za 238 miliona dolara.

Jedna osoba u Njujorku godišnje u proseku potroši 51.300 dolara na životne potrepštine, što je više od onoga što radnik srednje staleži u Americi zaradi za godinu dana.

To je otprilike potrošnja od 4.200 dolara mesečno. U ove troškove uključeni su režija, hrana, prevoz, zdravstveno osiguranje i porez.

Privatni vrtići i predškolske ustanove mogu da koštaju i do 50.000 dolara godišnje, što je više od godišnje školarine na nekim univerzitetima.

Troškovi života u Njujorku toliko su visoki da neki multimilioneri na Vol Stritu (Wall Street) beže iz grada zbog povoljnijeg smeštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: