Opcija "X": Ovo je prva rodno neutralna avio-kompanija

Italijanska avio-kompanija Er Itali saopštila je da uvodi treći pol u rezervacione sisteme.

Izvor: B92, Adriatica.rs

Ponedeljak, 17.06.2019.

11:24

Opcija
Foto: mike_kiev/depositphotos.com

Od sada će putnici koji ne žele da se identifikuju kao muško ili žensko, moći da zaokruže i treću opciju u rezervacionim sistemima - X, koja je rodno neutralna.

Odluka je doneta zbog sve većeg broja zemalja koje izdaju pasoše sa takozvanim trećim polom, a na preporuku IATA. Prošle godine ova je organizacija izdala preporuku da avio-kompanije promene svoje rezervacione sisteme u rodno neutralne, a Er Itali je prva koja je to uradila.

"Odlučni smo da predvodimo proces inkluzije u avio-saobraćaju i ponosni smo što smo prva evropska avio-kompanija koja može da ponudi ovakvu inkluzivnu platformu", izjavio je Rosen Dimitrov, direktor saobraćaja.

U saopštenju za medije se podseća da je moto kompanije "Zamisli svet drugačije" (Imagine the world differently) to što oslikava otvorenost kompanije prema svim vrstama sloboda, prihvatanju različitosti i inkluziji. To su vrednosti koje Er Itali podržava, prenosi Aviatica.rs.

Ova je kompanija otišla i korak dalje i otvoreno podržala LGBT zajednicu širom sveta. Tokom juna je generalni sponzor sofijske Parade ponosa, a ove godine će biti sponzor i jedne od najvećih parada na svetu koja se održava u Torontu krajem juna.

IATA je na nedavno održanoj godišnjoj skupštini u Seulu prvi put dodelila nagrade za različitost i inkluziju, a ako se ova praksa nastavi i sledeće godine, onda bi avio-kompanija Er Itali mogla biti ozbiljan kandidat za nagradu.

Er Itali je bivša italijanska avio-kompanija Meridijana, osnovana u februaru prošle godine sa Katar ervejzom (Quatar Airways) kao suvlasnikom i udelom u vlasništvu od 49 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: